Srbija

Viminacijum kroz virtuelnu stvarnost preko aplikacije

Viminacijum

Viminacijum je dobio aplikaciju kakvu zaslužuje sa kojom ćete moći uroniti u antički svet. Aplikacija Immersium je interaktivni digitalni vodič za odrasle i decu.

Viminacijum je vojni logor i čitav rimski grad ispod njiva u okolini Požarevca. Tokom svoje istorije duge šest vekova bio je spona istočnjačke kulture i one sa zapada, kao i trgovaca iz celog Rimskog carstva. Za stanovnicima, vojnicima i trgovcima Viminacijuma je ostalo toliko arheološkog blaga da se Viminacijum s pravom naziva jedinstvenim mestom na planeti. Toliko jedinstvenim da je „u svoje vreme“ odoleo pandemiji kuge, a toliko vekova kasnije njemu ne može da odoli nijedan arheolog. Tako, će Aplikacija Immersium na zabavan način, kroz igru, istraživanje i učenje i zabavu dočarati kakav je bio život u ovom značajnom gradu pre više milenijuma.

PROČITAJ:  Izgradnja novih marina i pristaništa u Srbiji

Upotrebom proširene i virtuelne stvarnosti (AR i VR), „gejmifikacije“ i drugih savremenih tehnologija osetićete se kao da ste na pravom mestu u pravo vreme.

YouTube player

Uz Viminacijum, aplikacija je u sklopu projekta „Immersive Storytelling Cooperation for promotion and dissemination of the cultural heritage in the Western Balkans“ koji podržava program Kreativna Evropa Evropske Unije, razvijena i za nalazišta Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Ljubljani.

Projekat se realizuje od 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINK 42-21 Skoplje i u njemu učestvuju Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut Beograd i Arheološki park Viminacijum.

PROČITAJ:  Planina Vidlič dobila panoramski dvogled

Naslovna fotografija: Mateja Beljan

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare