Srbija

Viminacijum kroz virtuelnu stvarnost preko aplikacije

Viminacijum

Viminacijum je dobio aplikaciju kakvu zaslužuje sa kojom ćete moći uroniti u antički svet. Aplikacija Immersium je interaktivni digitalni vodič za odrasle i decu.

Viminacijum je vojni logor i čitav rimski grad ispod njiva u okolini Požarevca. Tokom svoje istorije duge šest vekova bio je spona istočnjačke kulture i one sa zapada, kao i trgovaca iz celog Rimskog carstva. Za stanovnicima, vojnicima i trgovcima Viminacijuma je ostalo toliko arheološkog blaga da se Viminacijum s pravom naziva jedinstvenim mestom na planeti. Toliko jedinstvenim da je „u svoje vreme“ odoleo pandemiji kuge, a toliko vekova kasnije njemu ne može da odoli nijedan arheolog. Tako, će Aplikacija Immersium na zabavan način, kroz igru, istraživanje i učenje i zabavu dočarati kakav je bio život u ovom značajnom gradu pre više milenijuma.

PROČITAJ:  Istočna Srbija u domaćim filmovima i serijama

Upotrebom proširene i virtuelne stvarnosti (AR i VR), „gejmifikacije“ i drugih savremenih tehnologija osetićete se kao da ste na pravom mestu u pravo vreme.

Uz Viminacijum, aplikacija je u sklopu projekta „Immersive Storytelling Cooperation for promotion and dissemination of the cultural heritage in the Western Balkans“ koji podržava program Kreativna Evropa Evropske Unije, razvijena i za nalazišta Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Ljubljani.

Projekat se realizuje od 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINK 42-21 Skoplje i u njemu učestvuju Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut Beograd i Arheološki park Viminacijum.

PROČITAJ:  U Grčkoj otvoren Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija

Naslovna fotografija: Mateja Beljan

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.