Vesti

Virtuelni Muzej “Ras” u pripremi

Trgovište, Stari Ras

Tokom druge polovine novembra i decembra tekuće godine, obavljaju se terenski radovi na najreprezentativnijim arheološkim nalazištima i spomenicima kulture nad kojima nadležnost ima Muzej “Ras” u Novom Pazaru.

Njihov cilj je priprema lokaliteta za detaljno snimanje zarad izrade digitalne dokumentacije. Pored primene u istraživačke svrhe, novoformirana dokumentacija će biti predstavljena i široj javnosti preko interneta u okviru novoformiranog odeljka sajta pod nazivom Virtuelni Muzej “Ras”.

Planirano je da do kraja tekuće godine posetiocima budu dostupni za razgeledanje trodimenzionalni modeli nalazišta iz srednjovekovnog perioda, poput naselja Trgovište, pećinskog manastira sv. Arhanđela Gavrila ispod tvrđave Ras, Saborne crkve u Deževi, nadgrobnih spomenika iz porte crkve sv. Petra, kao i iz perioda osmanske vladavine kao što su nadgrobni spomenici iz dvorišta Altun-alem džamije, Arapovog groba sa Paričkog groblja i drugih.

Takođe, biće prezentovani i predmeti iz muzejskih zbirki od praistorije do novog doba.

Projekat se izvodi u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda i finansira ga Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Muzej “Ras”, foto: Mazabin

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo