Vesti

Voz Maja će vam približiti majansku civilizaciju

Tren Maya - Voz Maja

Voz Maja (Tren Maya) koji povezuje istorijske majanske lokalitete u Meksiku biće svečano otvoren 15. decembra ove godine.

Cilj Majanskog voza je da poveže turistička područja sa istorijskim lokalitetima Maja, podstičući istraživanje i unapređujući turizam na celom poluostrvu Jukatan, poznatom i kao Rivijera Maja.

PROČITAJ:  Voz Subotica - Segedin uvršten u nova iskustva časopisa Interrail

Sa 34 stanice, rutama koje prolaze kroz 46 arheoloških nalazišta i stazama koje pokrivaju više od 1.500 kilometara oko meksičkog poluostrva Jukatan, voz Maja (Tren Maya) bi trebalo da prevozi putnike od 15. decembra, a prodaja karata počinje od 1. decembra.

Maja voz će stajati u jugoistočnim meksičkim državama Kintana Ro (Quintana Roo), Jukatan (Yucatán), Čijapas (Chiapas), Tabasko (Tabasco) i Kampeče (Campeche). Jedna od sigurno popularnih ruta koja povezuje turistička žarišta Kankun i Tulum biće duga 121 km i koštaće oko 30 američkih dolara za međunarodne turiste. Slično tome, putovanje od 257 km od Kankuna do Izamala koštalo bi 66 dolara, prema novinama Cancun Sun.

Oblasti do kojih će Maja voz stići trenutno su izazovnije za turiste da se kreću između njih. Posetilac koji sleće na aerodrom u Kankunu, na primer, može doći do hotela u gradu, ali će mu možda biti teže da napusti grad da bi istražio kulturne i istorijske znamenitosti u regionu. Da bi se olakšao bolji pristup tom području, planirano je da turističke rute u vozu počnu i završe na stajalištu aerodroma u Kankunu.

Tren Maya Voz Maja logo
Voz Maja (Tren Maya) logo:

Cena karata za voz Maja

Cene karata za putovanje vozom Maja će zavisiti od različitih faktora, uključujući „da li su putnici lokalni, da li su domaći, da li su međunarodni, da li će primati subvencije ili ne, da li je sezona redovna, da li je visoka sezona, faktor udaljenosti i kilometra po putniku“, objasnio je general Lozano Aguila, generalni direktor Maya Tren-a, u intervjuu za Radio Formula Digital.

Lozano Aguila je rekao da postoji nekoliko planiranih opcija za turiste, uključujući višednevne pakete koji uključuju zaustavljanje na čak 100 atrakcija kao što su arheološka nalazišta i parkovi prirode. Vozovi će imati dostupna sedišta u poslovnoj klasi, trpezarije i privatne spavaće sobe sa kupatilima. Stanovnici koji ne planiraju da iskoriste ove pogodnosti mogu jeftinije putovati po oblasti Jukatana.

Voz Maja ruta
Voz Maja ruta

Mesec dana pre puštanja u saobraćaj prve deonice voza Maja, predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, objavio je datume za prodaju karata na svojoj jutarnjoj konferenciji održanoj u Nacionalnoj palati i najavio svečano otvaranje voza Maja za 15. decembar i početak prodaje karata za 1. decembar, kao i otvaranje deonice Kampače (campache) – Kankun (Cancun) koja je već završena.

Što se tiče cena, predsednik je naglasio da će cena karte za voz Maja biti i do 10 odsto pristupačnije od autobuskih karata, sa ciljem uspostavljanja ekonomičnih opcija putovanja ovim delom Meksika u cilju podsticanja turizama u zajednicama koje su nedovoljno razvijene.

Chichen Itza na poluostrvu Jukatan
Chichen Itza na poluostrvu Jukatan

Važno je podsetiti da je 2018. godine Nacionalni fond za turizam (Fonatur) uveo predlog cena za karte za voz Maja, navodeći potencijalne varijacije za domaće i međunarodne putnike, studente i profesore, iako one još nisu zvanično utvrđene, a prema nekim informacijama cena karata za voz Maja iznosiće 4,35 pezosa po pređenom kilometru (oko 27,22 dinara) za međunarodne putnike.

PROČITAJ:  Zašto je zabranjeno ronjenje sa belim ajkulama u Meksiku

Voz Maja je ambiciozni projekat koji treba da podstakne turizam

Predstojeći projekat Maya Tren, koji je u vlasništvu meksičke vojske, zajedno sa izgradnjom novog međunarodnog aerodroma Tulum, donosi uzbuđenje i rast u celom regionu Rivijera Maja i susednim oblastima. Kako se ovi ambiciozni infrastrukturni projekti razvijaju, lokalne zajednice, preduzeća i turistički sektor spremni su za značajno proširenje i transformaciju.

Voz Maja je u izgradnji od 2020. godine i popularan je projekat za političare kao što je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji se nada da će povećati turizam i ekonomski podsticaj koji donosi duž Rivijere Maje, tradicionalno siromašnijeg područja Meksika.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Naslovna fotografija: alstom.com/mayan-train-project

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare