Vesti

Zbogom levima: Bugarska uvodi evro

Evro

Bugarska vlada danas je odobrila akcioni plan za pridruživanje zemlje Evropskom mehanizmu deviznih kurseva (EMR-2), kao i za pristupanje bankarskoj uniji do juna sledeće godine, što u prevodu znači: Bugarska uvodi evro.

Bugarska je u julu aplicirala za ulazak u ERM-2, tzv. „čekaonicu” koja podrazumeva obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su joj ministri finansija eurozone i Evropska centralna banka (ECB) dali „zeleno svijetlo”.

Bugarska, čija je valuta lev vezana za euro putem valutnog odbora, biće prva zemlja koja nije članica eurozone, a tražila je pristup bankarskoj uniji, što će ECB-u omogućiti da nadzire vodeće bugarske zajmodavce. Kako bi poboljšala svoje šanse, Sofija prvo mora da unapredi svoj makrofinansijski okvir, ojača nadzor nebankarskog finansijskog sektora (kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva) i uloži veće napore u borbu protiv pranja novca.

Takođe, treba da poradi na zakonskom okviru koji se odnosi na stečajni postupak.

Evropska centralna banka
Evropska centralna banka

– Sprovođenje navedenih mera će obezbediti usklađivanje sa prethodno preuzetim obavezama u oblastima politke koje su od velikog značaja za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankarsku uniju do jula 2019, što će rezultirati uvođenjem evra, navodi se u saopštenju bugarske vlade desnog centra.

Očekuje se da ECB sprovede proveru kvaliteta aktive i stres testove u bugarskim bankama pre nego što odobri početak procesa pristupanja, koji bi mogao da potraje godinu dana, ali i duže, u zavisnosti od napretka te zemlje.

S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Međutim, njen bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi tek polovinu od proseka EU, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka bacaju senku na bugarsku kandidaturu za euro.

Četvrta po veličini bugarska banka je bankrotirala 2014. godine, a baš ove nedelje likvidacija jedne osiguravajuće kompanije, čija je centrala na Kipru, ostavila je oko 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, što je dovelo do ostavke šefa tela za nadzor nad osiguravajućim društvima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare