Vesti

Zimbabve potresa epidemija kolere, ovo su preporuke ako putujete

Viktorijini vodopadi, Zimbabve

Zimbabve potresa epidemija kolere, a Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je izdalo saopštenje nakon izbijanja epidemije u Harareu i pogoršanja zdravstvene situacije širenjem zaraze u četiri susedne regije oko glavnog grada, u kome se navode preporuke za sve koji planiraju put u ovu državu.

U Harareu je uvedeno vanredno stanje i zabrana javnih okupljanja, a do 25. septembra je u tom gradu registrovano 6.428 obolelih osoba, a broj smrtnih slučajeva je porastao na 45 osoba. Za širenje kolere je odgovorna loša vodovodno-kanalizaciona mreža.

Prema analizama krvi zaraženih koje je obavila Svetska zdravstvena organizacija, ustanovljeno je da je uzročnik bolesti bakterija tipa Vibrio Cholerae O1 Ogawa Serotype.

Iz Ministarstva poručuju svim građanima Srbije koji planiraju da putuju u Zimbabve da se detaljno informišu o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, kako i da prate aktuelne informacije na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kao mera prevencije protiv epidemije kolere preporučuje lična higijena, pranje ruku, pranje voća i povrća pre upotrebe, korišćenje proverene i bakteriološki ispravne vode za piće.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare