Srbija Vesti

Zlatar dobio zip lajn

Zipline

Na planini Zlatar je pušten u rad je pušten zip lajn (zipline), a otvorene su i nove pešačke staze. U toku najznačajnije manifestacija opštine Nova Varoš koja je u toku, Zlatarfesta, Zlatar je dobio ove nove sadržaje, namenjene pre svega turistima koji su na ovoj planini sve brojniji.

Sa predsednikom opštine Radosavom Vasiljevićem, vrpcu je ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija presekao državni sekretar Miroslav Knežević, koji je izjavio da je ulaganje u infrastrukturu najsigurniji put za razvoj turizma i uvećanje broja turista te da će nadležno ministarstvo nastaviti da ulaže u Zlatar, jednu od sedam najznačajnijih planinskih turističkih destinacija u Srbiji.

Vrednost ovog projekta za koji je aplicirala TO Regija Zapadna Srbija je 5 miliona dinara od čega je polovinu finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija a polovinu lokalna samouprava.

Zip lajn na Zlataru dug je 930 metara od čega je odlazna putanja duga 610, a povratna 320 metara. Visinska razlika iznosi 120 metara, a vožnja traje oko 40 sekundi. Uporedbe radi, zipline Fruškoj je dugačak 1.1470 metara.

Pored ovog projekta u pešačke staze uloženo je tri milona dinara a u planu su i novi koji će unaprediti turistički razvoj Zlatara kao što je stadion za visinske pripreme u koji će biti uloženo 30 miliona dinara, dečje igralište vrednosti tri miliona.

Što se tiče ovog dela Srbije, zip line je izgrađen i u Užicu kao deo projekta „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u Turističkoj regiji Zapadna Srbija“ a realizovan je uz podršku resong ministarstva. Od polazne stanice, koja se nalazi neposredno iznad tvrđave pa do dolazne na Čitakovoj steni, pogled pada na kanjon Đetinje a u njemu se uživa 45 sekundi, koliko traje vožnja. Nazad, do početne stanice, potrebno je desetak minuta hoda stazom koja je kompletno uređena.

Prvi moderni zipline-ovi su se pojavili u Kostariki, a u prethodnih 15 godina postali su posebno popularni kao vid ekstremne zabave u prirodi, što pokazuje činjenica o njihovom broju širom Amerike, u kojoj se njihov broj uvećao za 180, za samo desetak godina. Zip line je veoma jeftina struktura za izgradnju i tu leži i srž njene popularnosti, čijom izgradnjom lokalne samouprave u Srbiji žele da povećaju broj turista u lokalu.

Zanimljivo je da je zipline, koji je danas pretežno vid zabave i nastao zahvaljujući biolozima koji su pokušavali da posmatraju životnjski svet prašuma, tako da ih one ne primete, što im je sajla koja klizi niz točak i omogućavala: bili su visoko iznad samog staništa životinja odakle su imali priliku da beleže njihovo ponašanje bez ometanja. Naravno da je slična tehnologija postojala i pre toga, kada je bila korišćena kao metod transporta u predelima visokih planinskih vrhova i nepristupačnih terena, ali su njenu današnju, zipline verziju, osmislili biolozi.Booking.com

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo