Srbija Vesti

Zlatar dobio zip lajn

Zipline

Na planini Zlatar je pušten u rad je pušten zip lajn (zipline), a otvorene su i nove pešačke staze. U toku najznačajnije manifestacija opštine Nova Varoš koja je u toku, Zlatarfesta, Zlatar je dobio ove nove sadržaje, namenjene pre svega turistima koji su na ovoj planini sve brojniji.

Sa predsednikom opštine Radosavom Vasiljevićem, vrpcu je ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija presekao državni sekretar Miroslav Knežević, koji je izjavio da je ulaganje u infrastrukturu najsigurniji put za razvoj turizma i uvećanje broja turista te da će nadležno ministarstvo nastaviti da ulaže u Zlatar, jednu od sedam najznačajnijih planinskih turističkih destinacija u Srbiji.

Vrednost ovog projekta za koji je aplicirala TO Regija Zapadna Srbija je 5 miliona dinara od čega je polovinu finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija a polovinu lokalna samouprava.

Zip lajn na Zlataru dug je 930 metara od čega je odlazna putanja duga 610, a povratna 320 metara. Visinska razlika iznosi 120 metara, a vožnja traje oko 40 sekundi. Uporedbe radi, zipline Fruškoj je dugačak 1.1470 metara.

Pored ovog projekta u pešačke staze uloženo je tri milona dinara a u planu su i novi koji će unaprediti turistički razvoj Zlatara kao što je stadion za visinske pripreme u koji će biti uloženo 30 miliona dinara, dečje igralište vrednosti tri miliona.

Što se tiče ovog dela Srbije, zip line je izgrađen i u Užicu kao deo projekta „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u Turističkoj regiji Zapadna Srbija“ a realizovan je uz podršku resong ministarstva. Od polazne stanice, koja se nalazi neposredno iznad tvrđave pa do dolazne na Čitakovoj steni, pogled pada na kanjon Đetinje a u njemu se uživa 45 sekundi, koliko traje vožnja. Nazad, do početne stanice, potrebno je desetak minuta hoda stazom koja je kompletno uređena.

Prvi moderni zipline-ovi su se pojavili u Kostariki, a u prethodnih 15 godina postali su posebno popularni kao vid ekstremne zabave u prirodi, što pokazuje činjenica o njihovom broju širom Amerike, u kojoj se njihov broj uvećao za 180, za samo desetak godina. Zip line je veoma jeftina struktura za izgradnju i tu leži i srž njene popularnosti, čijom izgradnjom lokalne samouprave u Srbiji žele da povećaju broj turista u lokalu.

Zanimljivo je da je zipline, koji je danas pretežno vid zabave i nastao zahvaljujući biolozima koji su pokušavali da posmatraju životnjski svet prašuma, tako da ih one ne primete, što im je sajla koja klizi niz točak i omogućavala: bili su visoko iznad samog staništa životinja odakle su imali priliku da beleže njihovo ponašanje bez ometanja. Naravno da je slična tehnologija postojala i pre toga, kada je bila korišćena kao metod transporta u predelima visokih planinskih vrhova i nepristupačnih terena, ali su njenu današnju, zipline verziju, osmislili biolozi.Booking.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare