Saveti za putovanja

Smanjite rizik od povreda na putovanjima na ovih 5 načina

Turisti

Putovanje u inostranstvo je jedno od najvećih uzbuđenja u životu: imate priliku da istražite nove kulture, naučite mnogo o novim stvarima i vidite neverovatne znamenitosti. Ali osim što može biti zabavna, poseta drugoj zemlji može biti i opasna, te pročitajte 5 načina da smanjite rizik od povreda na putovanjima.

Kako biste izbegli povrede treba da naučite kako da smanjite rizik od povreda na putovanjima, odnosno šta povećava rizik od nesreća. Sledeći saveti će vam osim bezbednosti, doneti i bezbrižnost budući da vas neće boleti glava od razmišljanja o tome kako da nadoknadite troškove povrede nastale tokom udesa u inostranstvu.

PROČITAJ:  Kako klimatske promene utiču na putno osiguranje

Izbegavajte vožnju i koristite javni prevoz

Putokaz
U javnom prevozu ne morate neposredno da tražite pogledom putokaze

Javni prevoz vam omogućava da doživite destinaciju koju obilazite bez maltretiranja pokušajima da shvatite kako da od tačke A stignete do tačke B, kao i da izbegnete dobar deo saobraćaja koji može dovesti do tragične nesreće.

Pratite bezbednosne smernice i upozorenja

Metro
Čitajte sva obaveštenja na koja naiđete u javnom prevozu – nisu tu bez razloga

Javni prevoz nije bez rizika. Pregledajte sve informacije o bezbednosti koje pružaju nadležni za saobraćaj i pažljivo pratite te savete, budući da su oni koji su ih sastavljali na umu najpre imali strance i turiste. Ignorisanje ovih važnih saveta može povećati šanse za nesreću.

Naučite pravila na putu – ili barem da ih tumačite

Saobraćajni znaci
Saobraćajni znaci nisu u svim državama isti

Ako odlučite da vozite, važno je da budete upoznati sa lokalnim pravilima i običajima. Nemojte pretpostavljati da možete voziti na isti način kao i kod kuće. Naprotiv, sve vreme se morate ponašati u skladu sa činjenicom da niste navikli na okolinu i okruženje kojim se krećete. Posebno imajte na umu da svaki inostrani grad ili zemlja imaju svoje jedinstvene običaje u vožnji. Naučite ih kako biste bili sigurni na putu.

Ono što takođe morate znati jeste da se u drugim zemljama saobraćajni znaci mogu znatno razlikovati, pa ako sedate za volan proverite da li se snalazite sa putokazima koji vas očekuju na putovanju. Pre bilo čega, informišite se kako izgledaju znaci za „bolnicu“ i „policiju“ kako biste brzo dobili pomoć od njih, ako vam ne daj bože zatreba i da li država u kojoj boravite priznaje vašu vozačku dozvolu.

PROČITAJ:  Stalni boravak u EU uskoro lakši za sve nerezidente

Budite koncentrisani

Mapa, turista
Zaboravite na mape i telefone dok prelazite ulicu

Bilo da vozite ili šetate okolo, važno je da ostanete svesni situacije u svakom trenutku. U Los Anđelesu, na primer, sve veći broj pešaka doživljava saobraćajne nesreće iz prostog razloga što ne obraćaju pažnju na ono što ih okružuje.

Ako šetate okolo, po nepoznatim ulicama, sa nosom u mapi ili očima prikovanim za ekran mobilnog telefona, maksimalno povećavate rizik povreda na putovanjima, što ne biste smeli da smetnete s uma ni u rođenom gradu. Dodatni razlog da o ovome vodite računa jeste to što usled odgovornosti za svoju nesreću možda nećete moći da dobijete naknadu za povrede.

PROČITAJ:  Kako klimatske promene utiču na putno osiguranje

Budite izuzetno oprezni u blizini vode

Opasnost, plivanje, znak upozorenja
Davljenje je vodeći uzrok smrti turista

Uzbuđeni ste pogledom koji se pruža niz potpuno novu vodenu površinu, kakvu vam se čini da niste videli nikad pre? Pogled može biti prekrasan, ali je važno da budete krajnje oprezni. Davljenje je vodeći uzrok smrti turista koji putuju u inostranstvo. Zapravo, u 2016. godini, jedan od pet smrtnih slučajeva koji se Amerikancima dogodio u inostranstvu bio je posledica utapanja.

Kako možete smanjiti šanse da doživite povredu u sred uživanja u prelepoj prirodi oličenoj u nekom vodenom izvoru? Imajte na umu sledeće sigurnosne napomene:

● Plivajte samo tokom dnevnih časova

● Plivajte u područjima kojima patroliraju sertifikovani spasioci

● Ne dozvoljavajte deci da uđu u vodu bez odrasle osobe

● Pročitajte vremensku prognozu koja može sadržati upozorenja od opasnosti

● Uvek plivajte sa barem još jednom osobom

● Raspitajte se kod lokalaca o najsigurnijim mestima za uživanje kraj vode.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti: proučite lokalne običaje, proučite sva upozorenja i potrudite se da vam putovanje prođe u najboljem redu jer ćete samo tako smanjiti rizik od povreda na putovanjima. Naravno, uvek imajte pri sebi putno zdravstveno osiguranje.

PROČITAJ:  Stalni boravak u EU uskoro lakši za sve nerezidente

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare