Saveti za putovanja Srbija

Ove države ne priznaju vozačku dozvolu Srbije

Tuk tuk

Putovanje sopstvenim automobilom ili iznajmljivanje automobila je najbolji način da se upozna neka država. Autonomija i sloboda koju vožnja automobila omogućuje neprikosnoven je način za putovanje širom meridijana.

Međutim, mnoge države ne priznaju vozačke dozvole drugih država pa ni vozačku dozvolu Srbije. Isto tako, neke od tih država ne priznaju ni međunarodne vozačke dozovole. Uslov za izdavanje međunarodne vozačke dozvole je posedovanje domaće vozačke dozvole. Na primer, u Republici Srbiji međunarodna vozačka dozvola se izdaje državljanima naše zemlje i stranim državljanima koji poseduju važeću vozačku dozvolu izdatu kod nas.

Obrazac međunarodne vozačke dozvole štampan je na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku. Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim ako domaća dozvola ne ističe pre isteka međunarodne vozačke dozvole i ne treba je brkati sa zelenim kartonom koji je potreban za mnoge države.

Međunarodno ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu i kako ga pribaviti

Za mnoge države nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, već u zavisnosti od međusobnih sporazuma između država, priznaje se srpska vozačka dozvola.

Ako ste se obreli u Vijetnamu i želite da iznajmite automobil, sa vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji nećete stići daleko. Zapravo nećete stići nigde. Naime, Socijalistička Republika Vijetnam ne priznaje vozačke dozvole Republike Srbije. Ova država u jugoistočnoj Aziji ne priznaje ni međunarodne vozačke dozvole. Ako želite da vozite automobil u Vijentamu moraćete se nekako snaći. Međutim, Vijentam karakteriše nepregledan broj motorcikala i turisti se ne libe da ih iznajme i voze, čak i po nepristupačnim terenima. Srećno sa vožnjom u Vijetnamu.

Severni sused Vijetnama takođe ne priznaje srpske vozačke dozvole, niti priznaje međunarodne vozačke dozvole. Reč je o Kini, tačnije Narodnoj Republici Kini i jedini način da kao stranac vozite automobil je da morate lično podneti zahtev za izdavanje kineske vozačke dozvole, koja je privremena i važi samo tri meseca. Ova privremena vozačka dozvola se ne može produžiti, a posle toga možete da se slikate – verovatno za kinesku vozačku dozvolu. Međutim, vlasti Srbije i Kine nedavno su potpisale sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, te očekujemo da uskoro ovaj sporazum stupi na snagu.

Opet severni komšija, ali ovog puta Kine, Mongolija, ne priznaje vozačke dozvole izdate u Srbiji. Zašto je to tako, ne znamo kada smo poznati kao fini i izuzetno pažljivi vozači. Tako da ako želite da parkirate besan auto ispred jurte koju ste iznajmili na dan, teško da će vam to uspeti. Međutim, kamila može biti dobro alternativno rešenje, tako da razmislite o servisu za rent-a-kamilu.

Iako je najpopularnija daleka destinacija za srpske turiste, Tajland ne priznaje vozačke dozvole Srbije. Ova kraljevina, nekada znana kao Sijam, poznata je po predivnim plažama i tuk-tukovima. Tako, računajte da za prevoz morate iznajmiti vožnju tuk-tukom ili iznajmiti motorcikl, ali oprezno – u Tajlandu se vozi levom stranom.

Nisu sve države koje ne priznaju vozačke dozvole Srbije u Aziji. Neke afričke države uopšte ne priznaju strane vozačke dozvole. Tako, ako se zadesite u Nigeriji, Ugandi, Burundiju ili u Ruandi znajte da morate pribaviti njihovu nacionalnu vozačku dozvolu. Safari #propo.

Ako se, pak, zadesite u Namibiji neće vam priznati vozačku dozvolu izdatu u Republici Srbiji, ali srećna vest je da postoji način. Srpsku vozačku dozvolu moraćete prevesti na engleski jezik i na osnovu nje izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu. To možete učiniti u Auto moto savezu Namibije u gradu Vindhuku.

Pročitajte za koje države vam je potrebna međunarodna vozačka dozvola ako ste iz Srbije.

PROČITAJ:  Cene putarina na auto-putu Ruma-Šabac
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare