Saveti za putovanja

Zašto ne treba objavljivati fotografiju avionske karte na društvenim mrežama

Avionska karta

Osim što je čekinovanje sa aerodroma kako biste se pohvalili da upravo idete u Pariz na vikend potpuno aut, u današnje vreme društvenih medija važi zlatno pravilo “fotografija – ili se nije dogodilo”. I dok mnogo ljudi misli da je deljenje fotografije avionske (ili neke druge) karte sjajan način za aktiviranje tuđe zavisti, valja imati na umu da time možete izazvati i čitav niz stvari koje ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju.

Ako ste jedni od onih koji svaku meru opreza proglašavaju paranojom, pa još i preferiraju “public” postove, verujući da vas gledaju i čitaju samo vaši prijatelji i simpatije, zapitajte se da li su podaci sa vaše karte – poput vašeg imena, destinacije na koju idete, PNR kod (Passinger Name Record) koji vas identifikuje kao putnika u kompjuterskom sistemu rezervacija i krije podatke vaše rute, ali i svih onih koji lete sa vama, pa čak i mnoge druge, u zavisnosti od booking sistema (vaš broj telefona, broj kreditne kartice, ostale podatke iz pasoša, adresu vašeg smeštaja) – zanimljivi samo osoblju sa aerodroma ili bi ih mogao upotrebiti još neko.

Daćemo vam nekoliko ideja za razmišljanje na tu temu.

  1. Najjednostavniji način da se pokajete što ste neoprezni hvalisavac jeste da neki kriminalac, koji je slučajno ili ne nabasao na vašu dragu fotografiju takođe vaše putne karte, na osnovu booking broja otkrije kada napuštate svoj dom i do kad nećete biti u njemu. Ukoliko putujete sa svojom porodicom, preko PNR koda koji na istom letu delite sa njima, provalnik ili onaj koji je poželeo vaš automobil takođe može da sazna.
  2. Vi možda ne znate da upadnete u tuđi kompjuter, ali valjda znate da ima onih koji umeju? Zahvaljujući toj sposobnosti i spremnosti na šalu, i to na vaš račun, neko bi mogao da promeni datum vašeg povratka, što biste otkrili dan ranije ili kasnije u odnosu na onaj kada vaš avion leti/je odleteo. Aviokompanije koje naplaćuju ovu vrstu usluge neće mnogo omesti šaljivdžiju koji se nameračio na vas, budući da plaćanje ne odlaže otkazivanje vašeg leta i preprodaju vašeg mesta drugom putniku. Tako bi, kada se pojavite na aerodromu, moglo da vam se desi da od vas zatraže i da platite taksu za odlaganje leta i novu kartu. (Malo blaža varijanta ove fore je da vam zamene mesta: rezervisali ste ono do prozora zbog mučnina u toku leta, a taj neko vas premesti između dva potpuna stranca.)
  3. Napustili ste smeštaj do 10 sati jer su stigli novi gosti, u ponedeljak počinjete da radite i želeli to ili ne, krenuli ste kući. Ili ste bar to planirali. Kad, vi na aerodrom, a tamo vam kažu da niste na spisku putnika. Kako? Tako. Neko je zvao, predstavio se kao vi, potkrepio tu tvrdnju vašim najličnijim podacima i tražio da vam se otkaže let. U slučaju da dokažete šta je po sredi, pa čak i dobijete novu kartu bez plaćanja taksi za otkazivanje leta, to će najverovatnije biti tek za sutrašnji let, pa ćete moći da osetite čari prespavljivanja na aerodromu. Nadajte se da je neko ostavio svoje novine na klupi, sa istom velikodušnošću kao i vi svoju kartu na društvenoj mreži.
    A mogli ste i vi da budete u tom avionu
    A mogli ste i vi da budete u tom avionu
  4. Još jedna stvar koju možda niste znali o PNR kodu jeste da on sadrži i broj vaših pređenih kilometara, koji su vam nakon niza godina letenja po svetu doneli određene beneficije. Bio je i red, tolike pare ste im ostavili. E pa, i ovo bi moglo da nestane u nepovrat. Dok vi uspete da dokažete da ih niste vi anulirali, onaj koji je ugledao fotografiju vaše avionske karte na internetu i shvatio da bi mogao da preproda vaše pređene kilometre (što je suprotno uslovima korišćenja ovog programa) upravo je izdejstvovao da vam se zbog kršenja pravila zauvek ukine nalog lojalnog putnika.
  5. Sada kad ste stekli malo bolju sliku o neslućenim mogućnostima zloupotrebe podataka sa vaše avionske karte, pretpostavljamo da ne treba previše da ilustrujemo primer u kom bračnom partneru prijavljujete službeni put, a onda odete… negde drugo, s nekim drugim, pa još i podelite PNR kod. Ovde, međutim, postoji varijanta da izbegnete skandal i bruku – platite ucenjivaču i molite se da neće zvati opet. Ni vas ni vašu suprugu ili supruga.
  6. Vratimo se za kraj na vaš broj mobilnog telefona pohranjen u više puta pomenuti PNR kod: ako ste imali tu nesreću da se zamerite nemilosrdnom hakeru, najmanje što može da učini za vas, pardon, sebe, jeste da duplicira vašu SIM karticu i presretne vaše poruke kojim aktivirate raznorazne naloge, uključujući i one u banci. Za ovakve scenarije možete s pravom reći da su ekstremni, ali ono što nikako ne možete jeste negirati da mogu da vam se dogode. A tada biste zaista mogli samo da se slikate.

U eri jeftinih letova i društvenih mreža, poslednje što vam je potrebno je da osetite zloupotrebu na sopstvenoj koži. Nadamo se da su vam navedeni saveti pomogli i da ćete putovati sa više opreza. Ipak, razmislite – nije baš sve što posedujete, niti je svaka vaša aktivnost za širu javnost. Ostavite nešto i za sebe.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare