Saveti za putovanja

Da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku i za rent-a-car

Rent-a-car u Grčkoj

Svake godine milion turista i putnika iz Srbije kreće put Grčke i njenih letovališta automobilom, i svake godine isto pitanje: da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku?

Od 2016. godine, za vozače iz Srbije, međunarodna vozačka dozvola za Grčku nije potrebna, kao uostalom i za Makedoniju koja je usputna zemlja. Kada je formalno bilo potrebno njeno posedovanje, Grčka saobraćajna policija ju je retko tražila na uvid.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Zapravo, mali je broj država za koje je potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, ali to proverite pre puta.

Međutim, problemi mogu nastati ukoliko ste krenuli u Grčku bez kola, odnosno uplatili ste aranžman u Grčkoj i do letovališta dolazite autobusom ili avionom preko agencije, a želite da iznajmite automobil. Ovo se posebno odnosi na ostrva gde su usluge rent-a-car agencija neophodne.

Naime, neke rent-a-car agencije u Grčkoj zahtevaju posedovanje međunarodne vozačke dozvole svima iz Srbije koji žele da iznajme automobil. Iako nam je nejasan pravni osnov na osnovu koga mogu uslovljavati turiste, obratite pažnju na vreme.

PROČITAJ:  Granični prelaz Horgoš 2 radiće 24h tokom praznika

Prema informacijama do kojih su Daljine.rs došli za iznajmljivanje automobila nije potrebna ova vrsta dozvole na u većini agencija ostrvu Kefalonija, dok na obližnjem ostrvu Lefkada neke rent-a-car agencije je traže, dok druge ne. Naši izvori navode da je to uslov osiguravajućih kuća kod kojih su vozila osigurana, što sumnjamo da ima uporište u zakonskim propisima, ali teško da turista ima vremena za raspravu i dokazivanje, pogotovo ako se nalazi na letovanju.

Tako, zanimljivo je da iz agencija navode da je neposedovanje međunarodne vozačke dozvole prilikom iznajmljivanja vozila u Grčkoj uslov da bi se naplatila eventualna šteta koja može nastati prilikom korišćenja iznajmljenog automobila. Međutim, vozila su osigurana polisom osiguranja gde u retko kojoj piše da je potrebna ovakva dozvola i to baš za građane Srbije ili onih van EU.

PROČITAJ:  U Grčkoj otvoren Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija

Naš savet je da se, pre nego što dođete u neko grčko letovalište, prvo obratite agenciji mejlom i razjasnite sve eventualne nedoumice. Čak i ako posedujete međunarodnu vozačku dozvolu, tražite polisu osiguranja na uvid i to prevedenu na engleski jezik iz razloga što morate znati koji su slučajevi pokriveni osiguranjem, a koji nisu. Isto važi i za ugovor koji biste potpisali sa agencijom. Mnogim turistima se dešavalo da osiguranje, navodno, ne pokriva probušenu gumu, a slučajno se desi da baš ona pukne kilometar nakon što ste odvezli auto iz rent-a-car agencije.

Ukoliko ste propustili da kontaktirate agenciju pre polaska na put, na licu mesta tražite sve gore navedeno. Zahtevajte da vam pokažu gde piše da je to obavezan uslov za izdavanje automobila. Ukoliko vas iz agencije odbiju, obratite se turističkoj policiji ili turističkom info centru, a svako grčko letovalište ga ima.

Kako god da ste kontaktirali rent-a-car agenciju bitno je da sačuvate sve prepiske sa njom ukoliko ste komunikaciju vršili putem elektronske pošte ili sve papire i dokumente ukoliko ste bili u agenciji na licu mesta. Ako ste putem interneta našli agenciju koja vas ne uslovljava i njeni uslovi vam odgovaraju, rezervišite automobil na vreme i ako treba platite depozit unapred.

PROČITAJ:  Kamere Horgoš uživo i drugi granični prelazi sa Mađarskom

Nacionalne vozačke dozvole su regulisane međunarodnim i bilateralnim sporazumima, te ukoliko država domaćin priznaje nacionalne dozvole, nema potrebe za posedovanjem međunarodne. Otud je uslovljavanje da se poseduje međunarodna dozvola jednostračni čin agencije, koji verovatno nema uporište u lokalnim propisima.

Napišite nam kakva su vaša iskustva.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare