Vesti

Airbnb i Homeaway tuže grad Njujork

AirBnB smeštaj

Onlajn servisi Airbnb i Homeaway odlučili su da presaviju tabak i pokrenu postupak protiv odluke grada Njujorka, odnosno zakona po kom su dužni da gradu dostavljaju podatke svojih korisnika.

Ove dve kompanije tvrde da je zakon u suprotnosti sa Ustavom SAD, tako da su prošle nedelje podneli tužbu u Njujorku kojom će pokušati da zakon „obore“, piše Blumberg.

Ovaj zakon grada Njujorka, uslovno analogan sa Odlukom lokalne samouprave u našem pravu, usvojen je u julu ove godine i stupiće na snagu u februaru 2019. U skladu s njim, platforme i servisi za deljenje smeštaja, odnosno njegovo iznajmljivanje, dužni su da na mesečnom nivou dostavljaju lične podatke korisnika, odnosno svih onih koji iznajmljuju smeštaj. U Airbnb-u poručuju da su ovim zakonom prekoračena ovlašćenja koja grad može da ima i da je u suprotnosti sa ustavnim pravima koja garantuje Prvi i Četvrti amandman američkog Ustava.

Njujork
Njujork

S druge strane, u kompaniji Homeaway navode da su zakonske mere u koliziji sa pozitivnim pravom i regulativom koja štiti lične i finansijske podatke i da dolazi u vreme kada zakonska rešenja, sudska praksa i javna podrška ide u korist zaštite podataka i njihove dostupnosti internet servisima po kojima se korisnicima traži pristanak za obradu i bilo kakvo objavljivanje i dostavljanje trećim licima.

Podaci koje su ovi servisi dužni da dostavljaju po spornom zakonu su adresa smeštaja, puno ime, adresa, broj telefona i adresa elektronske pošte domaćina (hosta), kao i drugi podaci koji se odnose na ukupan broj dana koliko je smeštaj bio u najmu, provizije koje je ostvarila platforma, plaćena suma i račun u banci vlasnika odnosno korisnika. Predviđena kazna je 1.500 dolara po jedinici.

Zakon protiv kog su se vlasnici nekretnina oglašenih na platformi Airbnb pobunili namenjen je suzbijanje izbegavanja plaćanja poreza

Zakon ima punu podršku gradonačelnika grada Njujorka Bila de Blazija i Američkog udruženja hotelijera, a namenjen je suzbijanju ilegalnog iznajmljivanja nekretina, odnosno suzbijanju izbegavanja plaćanja poreza.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Slično rešenje postoji i u Grčkoj, gde je Airbnb odbio da dostavi tražene podatke grčkom Ministarstvu finansija, te je Grčka pristupila drugom rešenju, a to je da svi koji izdaju apartmane, smeštaje i sobe u Grčkoj moraju biti u onlajn registru, jer ih u suprotnom čeka kazna.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare