Vesti

Grci uvode e-platformu za AirBnB i slične: Smeštaji pod lupom poreznika

AirBnB

Vlasnici nekretnina u Grčkoj koji putem sajta Airbnb kratkoročno izdaju smeštaj uskoro će ući u radar poreskih inspektora, čiji će posao olakšati elektronska platforma Nezavisnog organa za javne prihode koja treba da počne sa radom krajem nedelje.

Domaćini turista iz ostatka sveta biće u obavezi da se registruju na ovoj platformi i prilikom sklapanja svakog ugovora o zakupu sa svojim gostima popune sve pojedinosti o njemu.

Uz to, poreski obveznici moraće da dostave bilans ranijih primanja, posle čega će početi da se vodi individualni spisak ugovora i prihoda povezanih sa njima. Ono što, međutim, nije precizirano jeste da li se ova obaveza odnosi samo na 2018. godinu ili će obuhvatiti i prethodne.

Takođe, zbog trenutne tehničke nemogućnosti unakrsne provere podataka, planirano je da poreski službenici obilaze bukirani smeštaj predstavljajući se kao gosti, ne bi li utvrdili da li su prihodi prijavljeni.

U kombinaciji s ovom merom inspekcija će se oslanjati i na novac deponovan putem sajtova kao što su Airbnb, Booking.com, HomeAway, itd. pa će se te sume, kada platforma bude aktivirana, upoređivati sa prijavljenim prihodima. U slučaju neslaganja, vlasnici nekretnina će plaćati kazne i do 5.000 evra.

Inače, prihodi od davanja nepokretnosti u zakup, u Grčkoj se oporezuju sa 15 do 45 odsto, u zavisnosti od ukupnog prihoda poreskog obveznika.

Inače, AirBnB je i pod lupom Evropske komisije i moraće da menja neke stvari u svom poslovanju.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Preporučujemo  Stara planina postaje nacionalni park ali to ne sprečava njeno uništenje rudarenjem
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.