Vesti

AirBnB napuštaju najveći klijenti

AirBnB

Čini se da je Airbnb u problemu jer su se protiv njega okrenuli njegovi najveći klijenti, superdomaćini odnosno vlasnici nekretnina za izdavanje koji kontrolišu skoro četvrtinu smeštaja izlistanog na ovoj platformi.

Otprilike jedan odsto vlasnika upravlja sa 23 odsto svih rezervacija na ovoj platformi i shvatili su da su dovoljno porasli i da bi bilo dobro da izbace posrednika, a to je Airbnb.

Sajt The Bear Cave sastavio je izveštaj o Airbnb-u u kome se navodi da će kompanija će morati da se takmiči sa svojim najboljim i najvećim domaćinima. Edvin Dorsi, autor sa ovog sajta, dalje navodi da grupa vlasnika nekretnina, kao i oni koji tuđi prostor drže u podzakupu radi kratkoročnog izdavanja, počinju ili nastavljaju da izgrađuju sopstvene platforme za direktno rezervisanje smeštaja kako bi podstakli goste da direktno rezervišu kod njih umesto preko platforme Airbnb.

Najbolji profesionalni domaćini Airbnb-a izgrađuju sopstvene platforme za rezervaciju i nude jeftinije ponude za isključivanje Airbnb-a, povećavaju sopstvene mailing liste i distribuciju, i nude popuste za lojalnost za rezervacije na Airbnb-u.

Rast potražnje za smeštajem

Potražnja za kratkoročnim boravkom u stalnom je porastu i mogla bi biti razlog da se „veliki“ domaćini odmetnu od matice, odnosno „da ugrizu ruku koja ih hrani“, kako to poetično prenosi Biznis Insajder.

Naime, sajt za analitiku kratkoročnog najma smeštaja, AirDNA, objavio je da je broj rezervisanih noćenja u 2022. godini bio najveći koji je američka kompanija vredna 72,8 milijardi dolara ikada zabeležila. Procene su da 1 odsto domaćina upravlja sa 23 odsto svih rezervacija na platformi, što pravi oko 28 odsto ukupnog profita kompanije.

Ovaj trend rasta potražnje je i dobar i loš za Airbnb. Dobar jer generiše profit, a loš jer su „veliki“ shvatili da mogu i sami, odnosno da deo kolača uzmu za sebe. „Veliki“ su oni što na platformi imaju rezervisanih 100 noćenja, mali procenat otkazivanja, ocene od 4,8 do 5 i odlične preporuke od gostiju.

Kako je objavljen izveštaj sajta the Beer Cave, akcije kompanije Airbnb pale su za čak šest odsto, preneo je Rojters. Berza je zatvorena već narednog dana povodom Velikog petka.

Izbacivanje AirBnB-a kao posrednika i samostalan posao

Ovi „veliki igrači“ su nedavno govorili o svojim željama da napuste AirBnB.

U decembru, uticajni par Sara i Toni Robinson rekli su Insajderu da planiraju da napuste Airbnb i da svoj portfolio vredan 1,3 miliona dolara usmere na direktne rezervacije. Par je rekao da će ipak ostaviti nekoliko od svojih 22 smeštaja na platformi.

Njihova glavna briga bila je veća kontrola nad poslovanjem i mogućnost da zadrže deo naknada za rezervacije koje im Airbnb naplaćuje preko platforme. Planirali su da uvedu alate kao što je WiFi snimanje imanja i kampanje direktnog marketinga preko Instagrama i Fejsbuka.

Par navodi nisu svi u ovakvoj lagodnoj poziciji zatp što oni koji su skoro došli na AirBnB možda neće moći da izvedu ovako nešto, jer se još uvek razvijaju, te da novopridošli teško da mogu da imaju popunjene rezervacije bez platformi kao što su AirBnb i Vrbo.

Ejmi Somer, stanovnica Aljaske, složila se sa Robinsonovima. Ona takođe želi direktne rezervacije za svoj svoj smeštaj od milion dolara u Arizoni, gde je dobila 50.000 dolara u rezervacijama u prvoj godini. Njen glavni cilj je bio da se ne oslanja samo na Airbnb i Vrbo, izjavivši da „ne želi da drži sva jaja u jednoj korpi.“

PROČITAJ:  Podsticaji za seoski turizam i kako do subvencija

Izvor: The Bear Cave, Business Insider, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare