Vesti

Ruski turisti zamenili Crnu Goru za Tajland i Tursku

Puket, Tajland

Turističke destinacije u svetu, do kojih ruski turisti mogu doći bez posebnih komplikacija prebukirane su za predstojeću turističku sezonu, a i tokom zimskih meseci fantastično su povećale broj noćenja, pa turistički radnici zadovoljno traju ruke jer je poznato da su turisti iz Rusije izuzetno platežni.

Međutim, zbog rata u Ukrajini, uvođenja sankcija, nedostatka direktnih avio-linija i činjenice da se Crna Gora nalazi na spisku Kremlja kao neprijateljska zemlja, broj ruskih turista u Crnoj Gori smanjuje se iz meseca u mesec, piše podgorički Dan.

A kako u toj oblasti posluju neke zemlje koje nisu daleko od nas pokazuje primer Turske, u kojoj su Rusi u februaru ove godine zauzeli prvo mesto po turističkim prilivima. U poslednjem mesecu zime Rusi su tu zemlju posećivali dva puta češće nego u istom periodu prošle godine, proizilazi iz statistike Ministarstva turizma Turske. Tu državu je u februaru posjetilo 227,7 hiljada ruskih turista, što je za 103 hiljade više nego u februaru 2022. godine.

Turska se, međutim, veoma pametno postavila prema nastalim prilikama. Razorni zemljotres koji je odneo više od 30 hiljada života u turskim provincijama Kahramanmaraš, Malatija, Gazijantep i Dijarbakir dogodio se 6. februara, a istog tog meseca počela je prodaja vaučera u Rusiji za odmor u Turskoj po sistemu rane rezervacije sa 30 odsto popusta.

U prvim mesecima 2023. godine, broj turista iz Rusije u Tajlandu premašio je obim za celu 2022. Od početka godine, Šri Lanku je posetilo 57.100 ruskih turista. Tajland je posjetilo 435.008 Rusa. Razlog za ovakvu ekspanziju je što su pokrenuti direktni redovni i čarter-letovi iz 15 ruskih gradova do aerodroma Bangkok, Puket i Pataja, što je podstaklo potražnju. Novembar i decembar bili su najuspešniji za celu prošlu godinu, a već u periodu januar-mart 2023. Tajland je posetilo skoro pola miliona Rusa. Prema procenama stručnjaka, do kraja 2023. broj turista iz Rusije koji se odmaraju u Tajlandu dostići će milion, što je oko 80 odsto obima pre pandemije koronavirusa.

U crnogorskom ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma svesni su činjenice da se broj turista iz Rusije smanjuje, pa pokušavaju da dođu do drugih tržišta.

Kada je reč o novim tržištima, kako navode, njihov cilj je da se dominantno orijentišu na visokoplatežne, a podsećaju da su prošle godine u strukturi turista najbrojniji, nakon turista iz zemalja regiona, bili gosti iz Nemačke, Francuske, Izraela i Velike Britanije. Iz ministarstva ističu da sa tržišta Izraela postoji veliko interesovanje za Crnu Goru, čemu je, kako su kazali, doprinela promocija države na međunarodnom sajmu turizma nedavno održanom u toj državi.

PROČITAJ:  Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje

Izvor: Dan

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare