Vesti

Airbnb se bori protiv diskriminacije gojaznih i ograničenja težine gostiju

Gojazni

Vlasnicima vikendice u Kentu suspendovan je izlistani smeštaj na Airbnb-u nakon što su korisnici kritikovali “fatfobična” (protiv gojaznih) i diskriminatorna pravila. Vlasnici ove vikendice nisu dozvoljavali gostima težim od sto kilograma da je iznajmljuju što je dovelo do besnih reakcija.

Naime, domaćini Cu i Markus, vlasnici vikendice “Bobbit’s Lair”, u početku su zabranili rezervaciju svima iznad ograničene težine, kao i zabranu gostima koji imaju poremećaje u ishrani. U oglasu koji pojašnjava njihov prvobitni stav, domaćini su tvrdili da je zbog “vrlo starih hrastovih greda” vikendice ograničenje težine je neophodno kako bi se izbegla šteta.

PROČITAJ:  Grci uvode e-platformu za AirBnB i slične: Smeštaji pod lupom poreznika

Njihova reklama precizirala je i druga posebna pravila, uključujući zabrane crvenog vina i premeštanja nameštaja. Oglas je prvobitno bio sklonjen pre ponovnog objavljivanja, kada se ponovo pojavio bez pravila o poremećaju ishrane uz zadržavanje ograničenja težine.

Airbnb gojazni
Pravila protiv gojaznih

Lindsi MekGloun, aktivistkinja za prava gojaznih (fat-positive) otkrila je ovaj oglas i na svom instagram profilu objavila diskriminatorna pravila ovih domaćina u kojoj su domaćini opisani kao diskriminatorni i debelofobični, a aktivistkinja je zahtevala uklanjanje ovog smeštaja sa listinga i zabranu pristupa domaćinima Airbnb-u .

“Podelila sam oglas jer ljudi koji su ga napisali moraju da odgovaraju, zato što je izuzetno štetan, i želela sam da se ukloni. Navođenje određene težine je debelofobično jer diskriminiše ljude koji imaju veće telo”, rekla je MekGloun za Metro.

Podsećamo, Airbnb je uklonio preko 1,3 miliona korisnika širom sveta kao deo svoje antidiskriminacione politike. Ovu politiku je kompanija donela u junu, udružujući se sa organizacijom Color of Change radi sprečavanja rasne diskriminacije.

Kompanija se obavezala da će ispitati stvar i obustavila uvrštavanje vikendice “Bobbit’s Lair” na spisak raspoloživog smeštaja dok se ne donese odluka.

AirBnB
Airbnb se suočava sa mnogim izazovima u ova teška vremena

“Misija Airbnb-a je da stvori svet u kome svako može pripadati bilo gde. Diskriminaciji i pristrasnosti nema mesta u našoj zajednici, a mi smo obustavili izslistavanje dok se ne pozabavimo ovim pitanjem”, istakao je portparol kompanije Airbnb i dodao kako sprovode strogu politiku nediskriminacije i u okviru svoje inicijative “Otvorena vrata” (Open Doors), te ukoliko gost oseti da je diskriminisan pružiće mu personalizovanu podršku kako bi osigurali da nađe mesto za boravak.

PROČITAJ:  Airbnb kritikovan jer ohrabruje goste da šalju donacije domaćinima

Napomena: Zbog nemogućnosti preciznog prevoda fatphobic i srodnih termina, pisali smo malo gojazni, malo debeli bez namere da ikoga uvredimo, već da prenesemo smisao vesti. Pokret za prihvatanje gojaznosti (eng. fat acceptance movement), poznat i kao fat pride, fat empowerment ili fat activism je društveni pokret koji pokušava da promeni pristrasne društvene stavove podizanjem svesti šire javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju gojazni ljudi. Područja delovanja uključuju estetski, pravni i medicinski pristup ljudima čija su tela veća od društvene norme.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.