Vesti

Airbnb ulazi na tržište podzakupa na velika vrata

AirBnB

Airbnb planira da proširi na ostatak sveta svoj način poslovanja koji ima u Sjedinjenim Američkim Državama odnosno program sa stanodavcima koji svojim stanarima dozvoljavaju da ugoste goste u svojim stanovima odnosno da ih daju u podzakup. Tržište porodičnih nekretnina predstavlja uglavnom neiskorišćeno grinfild polje za Airbnb, i obrnuto.

Airbnb je u sredu predstavio rani napredak svoje nove usluge, gde vlasnici porodičnih nekretnina dozvoljavaju zakupcima da povremeno svoje jedinice daju u podzakup – u zamenu za deo prihoda.

PROČITAJ:  Građanske inicijative kompanija Airbnb i Uber: Građani kao botovi krupnog kapitala

Program ovakvog najma nekretnina pokrenut je u SAD u novembru sa oko 175 zgrada na 25 tržišta, a sada je moguć na u 260 nekretnina na 40 tržišta. To je otprilike 100.000 stanova u SAD, još uvek mali deo od oko 6 miliona oglasa na Airbnb-u širom sveta.

„Oko 35% stambenog fonda se iznajmljuje, a mi to nismo zagrebali“, rekao je Džesi Stajn, globalni šef sektora za nekretnine u Airbnb-u, tokom intervjua na sceni na Skiftovoj konferenciji o kratkoročnom iznajmljivanju u gradu Njujorku.

Program besplatno upućuje korisnike na „zgrade prilagođene Airbnb-u“. Stanodavci uzimaju udeo do 25 odsto prihoda od zakupnine.

„Pružanje zakupcima istih mogućnosti kao i vlasnicima kuća da dobiju ekonomske koristi od Airbnb-a je definitivno nešto na šta želimo da se fokusiramo“, rekao je Stein u intervjuu sa Setom Borkom, višim analitičarem istraživanja u Skiftu.

PROČITAJ:  Firenca zabranjuje nove AirBnB smeštaje

Airbnb beleži najviše interesovanja među preduzetnicima koji ciljaju na porodične nekretnine i koji imaju nove zgrade za iznajmljivanje. Jedna anketa među preduzetnicima pokazala je da je pogodnost za Airbnb najam jedna od tri najpopularnije pogodnosti, rekao je Stein.

„To je način da se istakne njihova imovina“, rekao je Stein. „Osnovni kolateral je još uvek zakupac na 12 meseci. Ali program daje upravniku zgrade transparentnost u pogledu načina na koji stanari ugošćuju, i dovodi do povećanja prihoda partneru.“

Starije zgrade su često opterećene klauzulama u ugovorima o najmu koje ograničavaju izdavanje podzakup, a njih je teško povući.

Regulativa u nekim jurisdikcijama, kao što je Njujork, onemogućava Airbnb-u da ponudi program lokalnim vlasnicima i zakupcima, te Airbnb izbegava ta tržišta.

„Globalno smo na dobrom mestu za regulaciju, a Njujork je jedan od izuzetnih“, rekao je Stein. Ranije ovog meseca, Airbnb je podneo tužbu protiv Njujorka zbog zakona koji ograničava način na koji stanovnici mogu da daju u kratkoročni zakup svoje nekretnine.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Izvor: Skift

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare