Vesti

AirBnB ponovo tuži grad Njujork

Njujork

Airbnb je podneo tužbu protiv grada Njujorka zbog „ekstremnih i opresivnih“ ograničenja i „de facto zabrane“ kratkoročniog iznajmljivanja nekretnina koja bi trebalo da stupe na snagu sledećeg meseca.

Tužba je podneta Vrhovnom sudu države Njujork na Menhetnu, dok su tri domaćina, odnosno zakupodavca preko platforme AirBnB, istovremeno podnela prateću tužbu protiv grada Njujorka zbog ove uredbe.

PROČITAJ:  EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

Tužba se odnosi na uredbu koja je doneta prošle godine i koju će gradsko veće Njujorka sprovesti u julu. Uredbom bi se od vlasnika zahtevalo da se registruju u kancelariji gradonačelnika, da otkriju imena svih stanara koji žive u nekretnini i da se obavežu da će se pridržavati posebnih uredbi o zoniranju, izgradnji i održavanju.

U svom podnesku, Airbnb je tvrdio da je gradsko veće efektivno uvelo „svoju najekstremniju i najopresivniju regulatornu odredbu do sada” i da je nametnulo proizvoljna ograničenja koja bi značajno smanjila ponudu zakupa apartmana, čak i ako gradsko veće ne zabrani eksplicitno kratkoročne iznajmljivanje direktno u Njujorku.

Prema AirBnB-u, rezervisano je preko 5.500 kratkoročnih zakupa za smeštaj više od 10.000 gostiju u Njujorku u prvoj nedelji jula.

U 2019. godini, kada je stupio na snagu prethodni zakon koji ograničava radnje kratkoročnog najma u Njujorku, Airbnb je rekao da je 29.000 zakupodavaca bilo prinuđeno da napusti ovo tržište. Kompanija sada poziva Vrhovni sud države Njujork da zaustavi sprovođenje „Lokalnog zakona 2018“, koji nalaže registraciju domaćina u Kancelariji za specijalno sprovođenje (OSE) gradonačelnika Njujorka i poštovanje gore pomenutih uredbi, jer veruje da bi „lavirint složenih propisa“ značio da bi „samo mali broj zakupodavaca ikada dobio registraciju”.

Airbnb je rekao svojim zakupodavcima da im je preostalo malo izbora i da su prinuđeni da pokrenu sudski postupak protiv grada Njujorka jer su „iscrpeli sve dostupne puteve“ i da Kancelarija gradonačelnika „nije razmotrila razumne alternative“ kako bi zadržala tržište kratkoročnog najma nekretnina u gradu Njujorku.

AirBnB
AirBnB voli da ulazi na tržišta đonom

AirBnB protiv Njujorka, opet

Sukob između Airbnb-a i grada Njujorka datira mnogo godina unazad, ali ključni trenutak je bio 2016. kada je platforma tužila državu Njujork zbog zabrane reklamiranja kratkoročnog najma. Iako je tužba odbačena kada je grad odlučio da ne sprovodi zabranu, debata je besnela četiri godine kasnije kada se Airbnb poravnao u još jednoj tužbi u vezi sa sporom oko zahteva za mesečno izveštavanje i davanje podataka o zakupodavacima, odnosno domaćina kako oni to nazivaju i gostima.

Airbnb insistira na tome da uredba iz 2022. godine, koja treba da stupi na snagu sledećeg meseca, predstavlja kršenje dve prethodne nagodbe.

Kako bi zaštito svoje građane, grad Njujork je usvojio zakon koji štiti podstanare, sprečavajući da završe na ulici, odnosno da sve više građana bude oterano iz grada usled nemanja mesta stanovanja. Poput grada Njujorka, Nju Orleans je još jedan grad u SAD koji nastoji da reguliše kratkoročne zakupnine bez njihove potpune zabrane, nakon što je prethodni zakon odbacio lokalni sud.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

Kritičari koji se protive širenju kratkoročnih zakupa ukazuju na uočene probleme u vezi sa nedostatkom pristupačnih stanova, glasnom bukom, antisocijalnim ponašanjem i zabrinutošću za bezbednost kao razlogom za pooštravanje regulacije tržišta.

PROČITAJ:  Dubrovnik zabranio kofere s točkićima, gradonačelnik demantuje

Izvor: STR

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare