Vesti

Američke avio-kompanije lobiraju protiv konkurenata iz sveta

American Airlines

Zbog nemogućnosti da lete kroz ruski vazdušni prostor zbog rata u Ukrajini, američke avio-kompanije pojačavaju kampanju lobiranja na Kapitol Hilu i u Beloj kući kako bi se pozabavile, kako kažu, rastućim problemom: gube posao od stranih konkurenata koji mogu da prevoze putnike između Sjedinjenih Država i Azije brže i jeftinije.

S obzirom na to da je Rusija zabranila letove američkim avio-kompanijama na polarnim rutama koje štede vreme i gorivo između Sjedinjenih Država i niza destinacija na drugom kraju sveta, američki avio-prevoznici kažu da su primorani da se na razne načine dovijaju kako bi putnike dovezli tamo gde žele bez preuzimanja nepotrebnih rizika, piše The New York Times.

Američki avio-prevoznici su izmenili planove transpacifičkih letova kako bi osigurali mesta za sletanje u hitnim slučajevima, smanjili su opterećenje putnika i tereta kako bi smanjili troškove dok lete na dužim razdaljinama i stavili na čekanje više od deset planiranih novih ruta za Mumbai, Tokio, Seul i druge gradove.

Insajder je rekao za Nju Jork Tajms da je na svojoj ruti od Nju Delhija do Njujorka, American Airlines je bio primoran da otkaže letove u Bangoru u državi Mejn u 19 navrata zbog čega je došlo do kašnjenja, trošenja goriva, letačkog vremena posade te je kompanija je bila primorana da zameni 14 pilota i stjuardesa.

Ti letovi su već saobraćali sa desetinama sedišta koje su namerno ostavljena nepopunjena, jer je bila potrebna manja težina u avionu da bi gorivo trajalo što duže.

Ipak, mnogim stranim avio-kompanijama nije zabranjeno da lete iznad Rusije, kažu američke aviokompanije i njihovi lobisti — i kao rezultat toga osvajaju više putnika na rutama za i iz Sjedinjenih Država. Stalni pristup kraćim i štedljivijim rutama koje pruža ruski vazdušni prostor daje prevoznicima kao što su Er Indija, Emirates i China Eastern Airlines nepravednu prednost, rekla je grupa za lobiranje u industriji Airlines for America u nedavnoj prezentaciji na Kapitol Hilu.

PROČITAJ:  Kako se postaje pilot: Od nule do... sledeće nule

Lobističko udruženje „Airlines for America“ procenjuje izgubljeni godišnji tržišni udeo američkih prevoznika na ukupno 2 milijarde dolara godišnje.

„Strane avio-kompanije koje koriste ruski vazdušni prostor na letovima za i iz SAD stiču značajnu konkurentsku prednost u odnosu na američke prevoznike na glavnim tržištima, uključujući Kinu i Indiju“, navodi se u prezentaciji od februara. „Ova situacija ide direktno u korist stranih avio-kompanija i na štetu Sjedinjenih Država u celini, sa manje veza sa ključnim tržištima, manje visoko plaćenih poslova u avio-kompanijama i zastoja u ukupnoj ekonomiji“, navodi se u saopštenju lobističkog udruženja.

Američke avio-kompanije su godinama imale pristup ruskom vazdušnom prostoru kroz niz sporazuma sa Moskvom. U zamenu za taj pristup, oni su, kao i druge strane avio-kompanije, plaćali naknade ruskoj državi za prelet i kontrolu vazdušnog saobraćaja koje su iznosile stotine miliona dolara godišnje.

Međutim, nakon što je počeo rat u Ukrajini, vlade u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Kanadi i Evropi zabranile su ruskim avionima da lete iznad njihovog vazdušnog prostora, a ruska strana je uvela recipročnu meru odnosno zabranila avionima kompanija iz SAD, Kanade i većeg dela Evrope da lete ruskim nebom, što su iskoristili konkurenti iz ostalog dela sveta.

Sada američke avio-kompanije vrše pritisak na Belu kuću i Kongres da im reše problem tako što će strane prevoznike iz zemalja kojima već nije zabranjen pristup ruskom vazdušnom prostoru podvrgnuti istim ograničenjima koja se primenjuju na američke avio-kompanije, praktično ih primoravajući da lete istim rutama kao i njihovi američki konkurenti.

Zvaničnici Odeljenja za saobraćaj su odbili da komentarišu ovu inicijativu, a zvaničnici nacionalne bezbednosti imaju na umu potencijalne diplomatske posledice koraka usmerenih na dugogodišnjeg saveznika poput Indije, ili dodavanja dodatnih tenzija ionako zategnutim odnosima sa Kinom.

Izvor: Nju Jork Tajms

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.