Vesti

Avionske karte su skuplje ako ih plaćate karticom

Kartiica na putovanjima

U zavisnosti od avio kompanije ili turističke agencije preko koje se kupuje avionska karta, ukoliko se plaća karticom, velika je verovatnoća da cena neće biti ista kao i kada bi se sve platilo u gotovini. Čak i kada je kartica debitna i plaćanje se izvrši odmah, a ne kroz nekoliko rata.

Redakciji Kamatice javila se Milena P. (puno ime i prezime poznato redakciji) koja je preko agencije Jumbo Travel kupovala avio kartu do Nemačke, sa poljskom avio kompanijom Lot. Preko sajta agencije rezervisala je let i naznačila da će cenu od 38.000 dinara platiti prilikom dolaska u agenciju. Novac je imala na računu i ceo iznos planirala da plati debitnom karticom. Tu nastaje prvi problem.

„U agenciji su mi rekli da ukoliko plaćam karticom da se ukupna cena uvećava za dva procenta. Objasnili su mi da je to provizija kartičara“, priča Milena P.

„Kada sam ih upitala zbog čega nigde nije naznačeno da se cena uvećava prilikom plaćanja karticom, rekli su mi da je to poslovna politika firme i da moram da platim uvećanu cenu, jer šta je problem to je svega 760 dinara, na šta je usledilo moje pitanje, šta bi bilo da sam kupovala dve povratne karte za Australiju i da su mi na taj iznos obračunali proviziju od 2% da li bi i to tada bilo malo? Nisam dobila odgovor“, dodaje Milena P.

Na kraju, na njeno insistiranje da se plaćanje izvrši bez naplate provizije, jer nigde nije naznačeno da će istu morati da plati ukoliko ne ponese keš, službenica u agenciji je karte platila direktno on-line i tim putem nije naplaćena provizija. Kako se na cenu karata dodaje i provizija agencije od 2000 dinara, na istu je prilikom plaćanja putem POS terminala naplaćena provizija od 2 procenta.

Redakcija Kamatice je kontaktirala Jumbo Travel, a na pitanje da li se cene avio karata razlikuju u zavisnosti od toga da li su plaćene gotovinom ili karticom, kao i da li „kartičarsku uslugu“ plaća kupac. U odgovoru koji su nam poslali piše da pogledamo njihov sajt, rubriku „načini plaćanja“, i da su tamo navedeni svi uslovi kopovine avio karata. Provizija za plaćanje karticom nigde se ne pominje.

Iz Narodne banke za Kamaticu objašnjavaju da cena mora biti ista, bez obzira na to da li potrošač plaća gotovinom ili platnom karticom.

„ U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, primalac plaćanja, to podrazumeva bilo kog trgovca, uključujući i turističke agencije, ne može od klijenta, korisnika usluge, zahtevati posebnu naknadu za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Nije dozvoljeno da trgovci od potrošača naplaćuju posebnu naknadu prilikom plaćanja karticom, a sa ciljem da se nadomesti trgovačka naknada koju trgovcima naplaćuje banka prihvatilac koja je instalirala POS uređaj na platnom mestu“, kažu u NBS.

Takođe, istim zakonom predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice ako, kao primalac plaćanja, zahteva posebnu naknadu od platioca za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta.

Pozvali smo još nekoliko turističkih agencija i pitali da li se cene avio karata razlikuju u zavisnosti od načina plaćanja. Rekli su nam da i to zavisi od toga za koju avio kompaniju se kupuje karta. Naime, neke od njih obračunavaju proviziju prilikom plaćanja karticom. Na primer, Er Frans za kupovinu karte preko platne kartice uzima proviziju od oko 30 evra. Dok, na primer, Lufthanza ne obračunava ništa.

Zašto neke avio kompanije naplaćuju proviziju prilikom plaćanja karticom, a neke ne, niko nije znao da nam objasni. Pa je savet da pri kupovini avio karte prvo proverite da li će vam biti naplaćena provizija ukoliko koristite plastiku kao sredstvo plaćanja.

Uskoro ograničenje međubankarske naknade

Od 17. decembra ove godine biće ograničene međubankarske naknade na 0,5 odsto za platne i 0,6 procenata za kreditne kartice u narednih šest meseci. Zatim, od 17. juna 2019. godine ove naknade biće limitirane na 0,2 i 0,3 odsto. Do sada su međubankarske provizije išle i do dva procenta i činile i do 80 odsto trgovačke naknade.

 

Izvor: Kamatica.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare