Vesti

Berlinska katedrala pored turista privlači i pčele

Berlinska katedrala

Berlinska katedrala koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Nemačke postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa.

To je jedno od brojnih mesta u Berlinu na kojima su napravljeni “pčelinji hoteli” u cilju podizanja svesti o ugroženosti pčela i njihovom značaju. Prvi Svetski dan pčela obeležen je 20. maja, pošto je Generalna skupština UN u decembru prihvatila taj predlog slovenačkih pčelara.

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uve Mart izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada, navodi Asošiejted pres.

Reč je o inicijativi “Berlin zuji”, koju je 2010. godine pokrenula biološkinja Korina Helcer s mužem.

Inspirisana pčelarom-amaterom koji je 80-ih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariske opere, Helcerova je želela da skrene pažnju na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mestima.

“Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosisitem”, kazala je.

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora – insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznovrsne ishrane.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala sredinom maja na građane da razmišljaju o raznolikosti živog sveta na planeti i da “učine nešto dobro za pčele”, rekavši tokom godišnjeg govora o budžetu u Bundestagu da je to “nešto što možda deluje beznačajno nekim ljudima, ali je zapravo veoma veliko”.

Aktivisti inicijativa “Berlin zuji” i “Nemačka zuji” napravili su košnice i “pčelinje hotele” na brojnim mestima u Berlinu, među kojima su gradsko pozorište, planetarijum, ministarstvo finansija i park u okviru rezidencije nemačkog predsednika.

Inicijativa je aktivna u 25 nemačkih gradova, u kojima između ostalog organizuje seminare o “baštovanstvu naklonjenom pčelama”.

Preporučujemo  Stara planina postaje nacionalni park ali to ne sprečava njeno uništenje rudarenjem

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može da se kupi nekoliko spratova ispod, u prodavnici Berlinske katedrale.

Izvor: Beta / AP

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.