Boravak u prirodi

„Evropski Amazon“ biciklistička ruta prolazi i kroz Srbiju

Biciklistička staza Evropski Amazon

Međunarodna biciklistička ruta Evropski Amazon (Amazon of Europe Bike Trail), dužine 1250 kilometara, je projekat Dunavskog transnacionalnog programa koji se pridružuje naporima pet zemalja (Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije) na uspostavljanju međunarodno priznatog i održivog vodećeg proizvoda biciklističkog turizma u budućem UNESCO-ovom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Cilj projekta je održivi ekonomski razvoj regiona, zasnovan na vrednovanju prirodnih i kulturnih resursa, kroz sprovođenje zajedničkog integrisanog rešenja za održivi biciklistički turizam, uz očuvanje životne sredine.

Biciklistička staza Amazon of Europe prolazi duž reka Mure, Drave i Dunava i podeljena je na dve rute: Severna ruta (550 km) i Južna ruta (700 km), obe pružaju obilje mogućnosti za posetu turističkim atrakcijama i uživanju u rekama. Svaka ruta je dalje podeljena na dnevne etape – 11 etapa na Severnoj ruti i 16 na Južnoj ruti, ukupno 27. Početna tačka obe rute Biciklističke staze nalazi se u gradu Murek u Austriji, blizu Graca, a krajnja tačka u gradu Mohač u Mađarskoj, blizu Pečuja.

PROČITAJ:  Nacionalni parkovi čest izbor domaćih, ali ne i stranih turista

Severna ruta evropskog Amazona

Severna ruta biciklističke staze Amazon of Europe započinje u Mureku u Austriji i prati reku Muru sa svojim meandrima i okukama kroz srednjovekovni grad Bad Radkersburg prema Sloveniji. Potom se nastavlja kroz gradove Murska Sobota i Lendava u Pomurskom regionu do Mađarske, prolazeći pored termalnih izvora i vinograda.

Prolazeći se kroz Panonsku niziju kroz Letinju i jedinstveno područje Bazakeretije, nastavlja se do Đikeniša sa svojim šarmantnim jezerom, a dalje do Nađatada i Barča, poznatih po svojim neverovatnim termalnim kupalištima. Ova biciklistička staza dalje prati reku Dravu kroz istorijske gradove Tomašin i Sporica i nastavlja se kroz slikovito vinogorje Viljan-Šikloš prema Osijeku u Hrvatskoj.

Amazon of Europe Bike Trail, severna biciklistička ruta
Amazon of Europe Bike Trail, severna biciklistička ruta, izvor: aoebiketrail.com

U Hrvatskoj ruta zatim prolazi pored svetski poznatog parka prirode Kopački rit, najveće unutrašnje delte Dunava i domu najveće gustine uzgoja orlova belorepana u Evropi i zaštićenog područja Beda u Mađarskoj, pre nego što stigne u krajnje odredište u gradu mađarskom gradu Mohaču.

Kopački rit
Kopački rit, foto: Misalalic / Wikimedia

Južna ruta evropskog Amazona

Južna ruta biciklističke staze Amazon of Europe započinje u Mureku u Austriji i nedugo zatim prelazi granicu sa Slovenijom, prolazeći kroz regiju bogatu prirodom i istorijom, a zatim pored Banovca ulazi u Hrvatsku.

Tamo se staza nastavlja kroz Sveti Martin na Muri, poznat po svojoj tradiciji mlevenja, prema Murskom Središću, pružajući zapanjujući pogled na najnetaknutije rečne pejzaže i dalje se nastavlja do Preloga i slikovitog baroknog grada Varaždina dok ne uđe u Podravinu kod Legrada, gde se nalazi prelepo ušće Mure u Dravu.

PROČITAJ:  Zagrebačka berza postaje turistička berza i kripto berza

Ruta se nastavlja do istorijskih gradova Koprivnice i Đurđevca, poznatih po peščanim dinama poznatim i pod nazivom „Hrvatska Sahara“. Biciklistička staza nastavlja svoj vijugavi put kroz slikovita naselja i mirna područja s prirodnim lepotama uz Dravu, pre nego što je konačno stigne do grada Osijeka.

Amazon of Europe Bike Trail, južna biciklistička ruta
Amazon of Europe Bike Trail, južna biciklistička ruta, izvor: aoebiketrail.com

Odatle ruta prelazi granicu sa Srbijom, prolazeći kroz šarmantne gradove Apatin i Sombor kroz Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Staza zatim prelazi granicu sa Mađarskom i nastavlja se kroz ruralno područje do konačnog odredišta u gradu Mohaču.

PROČITAJ:  Biciklom u Golubac novom stazom

Prihod od smeštaja za razvoj projekta i očuvanje prirode

„Iako smo planirali testnu fazu biciklističke staze ove godine, nažalost, kao i brojni drugi, morali smo većinu aktivnosti odgoditi. Nasuprot tome nastavili smo razvoj proizvoda, zahvaljujući saradnju s turističkim organizacijama, pružaocima usluga, opštinama, županijama i zaštićenim područjima, a sve s ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica. Nadamo se da će se situacija ubrzo popraviti te da će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu na proleće moći uživati u bicikliranju duž Biciklističke staze Evropski Amazona“, istakla je voditeljka projekta Amazon of Europe Bike Trail Urška Dolinar.

Rezervat prirode Gornje Podunavlje
Rezervat prirode Gornje Podunavlje

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u središte stavlja i zaštitu prirode kroz program Bicikliraj za prirodu. Glavni je cilj programa direktno ulaganje dela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode širom regije.

„Područje budućeg UNESCO petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav poznato je po biološkoj raznolikosti. Poplavne šume, mrtvice, peščani i šljunčani sprudovi, dom su brojnih retkih i ugroženih vrsta, koje moramo očuvati za sve buduće generacije. Svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu Amazon of Europe Bike Trail za sledeći odmor direktno će doprineti zaštiti prirode kroz naš program Bicikliraj za prirodu i pomoći nam da očuvamo ovu jedinstvenu regiju“, rekao je voditelj projekta Darko Bizjak iz WWF Adrije Hrvatska.

PROČITAJ:  Golubac dobija Narodni muzej

Više informacija možete videti na zvaničnom sajtu: Amazon of Europe

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare