Boravak u prirodi Srbija Vesti

Biciklom u Golubac novom stazom

Biciklizam

Tri biciklističke staze u dužini od 7,7 kilometara izgrađene su u opštini Golubac koje se poklapaju sa međunarodnom biciklističkom stazom EuroVelo 6, a deo su projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije.

Ovo je dobra vest za sve cikloturiste koji žele da voze ovom trasom i da posete znamenitosti koje ovaj kraj Srbije može da ponudi. Navedena biciklističko-pešačka staza vodi od naselja Vinci do Golupca i deo je planirane staze od 7 deonica koja je planirana u dužini od 12 kilometara. Prošle godine je završena staza od mesta Radoševci do graničnog prelaza kod naselja Usije gde putnici biciklom, ali i drugi, mogu trajektom preko Dunava preći u Rumuniju.

Turistički trend je sve veća potreba za korišćenjem održivih vidova prevoza, a razvoj biciklističkih staza kao i pratećih infrastrukturnih kapaciteta neophodni su u procesu daljeg razvoja turističkih proizvoda Srbije.

Kada ova biciklistička staza bude završena u punom obimu od 12 kilometara, biće na raspolaganju svim biciklistima, ali i pešacima. Njena trasa će biti od naselja Vinci pa sve do Golupca odnosno Tvrđave Golubački grad. Cena izgradnje ove staze je 391.506,92 evra i treba da bude od velikog značaja za promociju turizma u opštini Golubac.

Prema nekim podacima, ovom trasom godišnje prođe oko 15.000 biciklista, tako da biciklistički turizam u ovom kraju Srbije ima veliki potencijal. EuroVelo 6 rutu u Austriji godišnje pohodi 700.000 turista, tako da bi bilo dobro da neki od njih odpedaliraju i do Srbije. Sve ovo bi trebalo da dovede do uspostavljanja organizovanog ciklo-turizma na nacionalnom nivou.

Mapa EuroVelo staza, a EuroVelo 6, koja prolazi i kroz Srbiju označena je ljubičastom bojom, autor: ECFEuroVelo / Wikimedia
Mapa EuroVelo staza, a EuroVelo 6, koja prolazi i kroz Srbiju označena je ljubičastom bojom, autor: ECFEuroVelo / Wikimedia

Tako, Dunavski centar za kompetenciju planira da u predstojećem periodu osnuje regionalni biciklistički produkt klub. Time će ključni akteri iz oblasti biciklizma iz četiri susedne zemlje Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije, biti povezani u jedinstvenu mrežu. Ove radnje će povećati efikasnost u procesu poboljšanja infrastrukturnih kapaciteta biciklističkih staza Srbije i regiona.

  Viminacijum i zašto mu na svetu ne postoji ništa slično

EuroVelo 6 biciklistička staza „reka“ koja spaja osam zemalja

Podsećamo, EvroVelo 6 je biciklistička staza (EV6) i projekat je EuroVelo trasa koje je uspostavila Evropska biciklistička federacija. Projekat obuhvata 12 biciklističkih staza koje presecaju čitav evropski kontinent, a EuroVelo 6 je tzv. staza reka i povezuje Atlanski okean i Crno more.

EuroVelo 6 u Srbiju ulazi na severu iz pravca Budimpešte, te dalje kroz Beograd i istočnu Srbiju tzv. Dunavskom magistralom u pravcu Bukurešta do krajnjeg cilja, rumunske luke Konstanca. Ova biciklistička staza prolazi kroz osam zemalja, a to su Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Srbija i Rumunija.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Booking.com

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.