Vesti

“Bike Friendly” standardi razvijeni za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju

Iako u skorije vreme ne planira zabranu automobila, Njujork povećava broj pešačkih zona, zajedno sa trasama za bicikl

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar, u sklopu projekta: „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ organizovala je od 27. do 29. marta 2019. godine info dane u Nikšiću i na Zlatiboru, te konferenciju u Mostaru na kojima je predstavljena važnost ovih novorazvijenih Bike Friendly standarda za razvoj cikloturizma te kriterijume i procedure za njihovu primenu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, navodi se u saopštenju organizacije REDAH.

PROČITAJ:  SNEŽANA RADOJIČIĆ: Svet je bolje i sigurnije mesto nego što ljudi veruju

Na promociji projekta kojim su „Bike Friendly“ standardi razvijeni REDAH je sarađivao sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica i Turističkim klasterom Montenegro iz Nikšića. Oni su ove aktivnosti proveli koristeći nepovratna sredstva dodeljena posredstvom krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Veće za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) a finansira Evropska Unija i koji za cilj ima da doprinese rastu i konkurentnosti šest privreda Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Završetkom aktivnosti u sklopu projekta „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ ovi standardi će se početi primenjivati na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore a tim procesom će upravljati organizacija REDAH sa svojim partnerima iz Užica i Nikšića.

PROČITAJ:  Bolonja: Grad koji vožnju bicikla nagrađuje pivom, sladoledom i bioskopom

Primena standarda podrazumeva održavanje, obuku i izdavanje Bike Friendly certifikata objektima i servisima, tj. pružaocima različitih turističkih usluga, koji su svoje usluge prilagodili potrebama biciklista ispunjavajući minimalne uslove i podržavajući biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

PROČITAJ:  Aplikacija Pedaliranje za sve za koje vožnja bicikla nije prolazni hipsterski trend

Projektom je takođe razvijen i sistem kontrole pružaoca usluga duž biciklističkih ruta, čime se uspostavio novi, jedinstveni i usklađeni sistem kontrole kvalita koji će usvojiti i cikloturisti kao i pružaoci turističkih usluga.

Info dani su održani u Nikšiću 27.3.2019. godine i na Zlatiboru, 28.3.2019. godine, a projekat je zaokružen konferencijom u Mostaru 29.3.2019. godine čime su okončane aktivnosti provedene nepovratnim sredstvima dodeljenim u sklopu RCC-ovog Projekta za razvoj i promociju turizma te označavaju početak primene standarda u koju svrhu su već izdati javni pozivi za izražavanje zainteresovanosti za Bike Friendly certifikaciju.

PROČITAJ:  Bolonja: Grad koji vožnju bicikla nagrađuje pivom, sladoledom i bioskopom

REDAH u Bosni i Hercegovini, Regionalna razvojna agencija Zlatibor u Srbiji i Turistički klaster Montenegro u Crnoj Gori će svaki biti zadužen za kontrolu subjekata u ispravnoj primeni stanarda, a reizdavanje certifikata će se vršiti svake dve godine.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.