Vesti

„Bike Friendly“ standardi razvijeni za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju

Iako u skorije vreme ne planira zabranu automobila, Njujork povećava broj pešačkih zona, zajedno sa trasama za bicikl

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar, u sklopu projekta: „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ organizovala je od 27. do 29. marta 2019. godine info dane u Nikšiću i na Zlatiboru, te konferenciju u Mostaru na kojima je predstavljena važnost ovih novorazvijenih Bike Friendly standarda za razvoj cikloturizma te kriterijume i procedure za njihovu primenu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, navodi se u saopštenju organizacije REDAH.

PROČITAJ:  SNEŽANA RADOJIČIĆ: Svet je bolje i sigurnije mesto nego što ljudi veruju

Na promociji projekta kojim su „Bike Friendly“ standardi razvijeni REDAH je sarađivao sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica i Turističkim klasterom Montenegro iz Nikšića. Oni su ove aktivnosti proveli koristeći nepovratna sredstva dodeljena posredstvom krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Veće za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) a finansira Evropska Unija i koji za cilj ima da doprinese rastu i konkurentnosti šest privreda Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Završetkom aktivnosti u sklopu projekta „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ ovi standardi će se početi primenjivati na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore a tim procesom će upravljati organizacija REDAH sa svojim partnerima iz Užica i Nikšića.

PROČITAJ:  Plaćanje putarine u Crnoj Gori srpskim TAG uređajem

Primena standarda podrazumeva održavanje, obuku i izdavanje Bike Friendly certifikata objektima i servisima, tj. pružaocima različitih turističkih usluga, koji su svoje usluge prilagodili potrebama biciklista ispunjavajući minimalne uslove i podržavajući biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

PROČITAJ:  Aplikacija Pedaliranje za sve za koje vožnja bicikla nije prolazni hipsterski trend

Projektom je takođe razvijen i sistem kontrole pružaoca usluga duž biciklističkih ruta, čime se uspostavio novi, jedinstveni i usklađeni sistem kontrole kvalita koji će usvojiti i cikloturisti kao i pružaoci turističkih usluga.

Info dani su održani u Nikšiću 27.3.2019. godine i na Zlatiboru, 28.3.2019. godine, a projekat je zaokružen konferencijom u Mostaru 29.3.2019. godine čime su okončane aktivnosti provedene nepovratnim sredstvima dodeljenim u sklopu RCC-ovog Projekta za razvoj i promociju turizma te označavaju početak primene standarda u koju svrhu su već izdati javni pozivi za izražavanje zainteresovanosti za Bike Friendly certifikaciju.

PROČITAJ:  Bolonja: Grad koji vožnju bicikla nagrađuje pivom, sladoledom i bioskopom

REDAH u Bosni i Hercegovini, Regionalna razvojna agencija Zlatibor u Srbiji i Turistički klaster Montenegro u Crnoj Gori će svaki biti zadužen za kontrolu subjekata u ispravnoj primeni stanarda, a reizdavanje certifikata će se vršiti svake dve godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare