Vesti

Bizoni i jeleni lopatari uskoro stižu na Frušku Goru

Bizoni

Bizoni i jeleni lopatari koji će uskoro naseliti Frušku goru, učiniće najstariji nacionalni park u Srbiji i Vojvodini prvim mestom na Balkanu koje se može pohvaliti ovakvim stanovnicima. 

Direktor Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ Radoslav Krunić rekao je da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele na Frušku goru.

– Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je obuka naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, očekuje se da porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka  početkom proleća stigne u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci – izjavio je Krunić.

Bizon
Dalji planovi predviđaju da se bizoni sa Fruške gore dalje transportuju na područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će takođe naseliti

Dalji planovi predviđaju da se bizoni sa Fruške gore dalje transportuju na područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će takođe naseliti.

Evropski bizon je vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina. U ostatku Evrope danas slobodno živi samo u Bjaloveškoj šumi (Poljska, Belorusija). Što se američkog bizona tiče, u Severnoj Americi divovska krda bizona su se procenjivala na 60 miliona životinja, a danas su gotovo potpuno uništena.

PROČITAJ:  Zipline na Fruškoj gori uskoro počinje sa radom

Sledeće godine, u periodu od decembra do februara, u Srbiju će stići i jeleni lopatari, jer je to najbolje vreme za transport ovih životinja, pošto tada divljač odbacije rogove.

Početkom ove godine Frušku goru naselili su mufloni, kada je oko 40 jedinki muflona dovedeno u lovište Vorovo.Booking.com

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare