Vesti

Broj stranih turista u Iranu povećao se za 50 odsto

Persepolis Persia Iran

Dolasci stranih turista u Iran zabeležili su porast od 50 odsto u prva dva meseca tekuće iranske kalendarske godine u odnosu na godinu ranije, rekao je ministar turizma Irana.

Iran je zabeležio oko 850.000 dolazaka stranih turista tokom prva dva meseca ove godine, što pokazuje rast od preko 50 odsto iz godine u godinu, rekao je u sredu ministar turizma Ejatolah Zargami.

Takav ubrzani trend nastavljen je i tokom trećeg meseca godine kada je zemlju posetilo 550.000 putnika, rekao je ministar.

PROČITAJ:  Svakodnevnica u Iranu: Bezalkoholno pivo, organska hrana i energetska pića

Prema statističkom birou Svetske turističke organizacije, dolasci stranih turista u Iran u 2022. godini porasli su za 315 odsto u odnosu na godinu ranije. Podaci pokazuju da je oko 4,1 milion turista došlo u zemlju 2022. godine, dok je Iran privukao 990.000 turista u 2021. godini.

Porast dolazaka stranih turista u 2022. godini bio je tri puta veći od globalnog proseka rasta u ovoj oblasti. Ipak, udeo Irana u privlačenju stranih turista je i dalje nizak, a samo 0,4 odsto svih stranih turističkih putovanja u 2022. godini ostvareno je u Iran, navodi se u izveštaju.

Pre pandemije COVID-a, iranski turizam je stalno rastao, dostigavši više od osam miliona posetilaca u iranskoj kalendarskoj 1398. godini (počela 21. marta 2019.).

Broj dolazaka međunarodnih turista širom sveta, koji je objavio Statista Research Department, otprilike se udvostručio 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu, nakon što je dramatično opao sa izbijanjem pandemije koronavirusa (COVID-19). Sveukupno, Evropa je zabeležila najveći broj dolazaka, sa oko 594,5 miliona dolazaka u 2022. godini. Iako je ovaj broj predstavljao značajan godišnji porast, broj međunarodnih dolazaka u ovaj region ostao je ispod nivoa pre pandemije.

Posetioci iz Kine, najvećeg izvora turista u Tajlandu, porasli su za 5,81% u julu u odnosu na godinu dana ranije, nakon što su u junu pali za 7,1%.

Pandemija COVID-19 predstavljala je izazove bez presedana za globalno tržište putovanja i turizma 2020. i 2021. godine, jer su zemlje širom sveta uvele blokade i zabrane putovanja kako bi suzbile broj zaraza.

Procenjuje se da je 2020. izgubljeno 62 miliona radnih mesta u industriji putovanja i turizma širom sveta zbog uticaja COVID-19. U međuvremenu, udeo svetske industrije putovanja i turizma u ukupnom bruto domaćem proizvodu u 2020. je skoro prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu zbog pandemije, a zatim je blago porastao 2021. godine.

Prema izveštaju koji je objavila Evropska komisija za putovanja, predviđa se da će se globalni obim dolaznih putnika naglo povećati 2022. godine i dalje rasti u 2023. Posmatrajući regionalnu strukturu globalnog rasta posetilaca u dolaznom turizmu ove godine, azijsko-pacifički region očekuje se najveći godišnji rast dolaznog turizma.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Izvor: Tehran Times

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare