Vesti

Brzi voz na liniji Solun-Atina imao prvu vožnju

Vozom od Soluna do Atine za manje od tri i po sata

Brzi voz kojim je moguće iz Soluna stići do Atine za 3,5 sata imao je svoju prvu vožnju. Reč je o brzom vozu naziva „Srebrna strela“ koji saobraća na liniji Atina-Solun.

PROČITAJ:  Brzi voz od Atine do Soluna počeo da prevozi putnike

Međutim, voz je prešao relaciju samo od Soluna do Katerinija, tako što je napustio stanicu u Solunu u 9:05 časova sa putnicima koji su istaktnuti zvaničnici Grčke i Italije, kao i kompanije TRAINOSE koja je privatizovala grčku železnicu.

Grčki ministar Nikos Mavraganis iz Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj izjavio je da će do kraja ove godine i poslednji krak pruge Atina-Solun biti elektrificiran, što je preduslov da bi ovaj brzi voz mogao prevoziti putnike, te da će tada put vozom od Atine do Soluna i obratno trajati samo tri i po sata.

– Ovo je prvi korak – izjavio je ministar i dodao da veruje da će uloženi trud i napor kako bi se pruga spojila sa svim kritičnim lukama i logističkim centrima koji rade u Grčkoj omogućiti ovoj državi privredni rast. Dodao je da je u 2017. godini rast transportnog sektora u Grčkoj iznosio 18% i da će nastaviti da raste u narednih 10 godina.

Filipos Calidis, izvršni direktor kompanije TRAINOSE je dodao da ova kompanija ulazi u novu eru u kojoj će poboljšati svoje usluge, da će postati konkurentnija, te da veruje kako rast neće biti samo u saobraćajnom sektoru, već da će se razvoj odraziti na celu ekonomsku situaciju u Grčkoj.

Calidis je izjavio i da će voz „Srebrna strela“ početi sa redovnim radom nakon nekoliko probnih putovanja. Ovaj voz će voziti maksimalnom brzinom od 200 km/h na deonici Katerini-Plati koja je duga 52 km i za koju se očekuje da će biti završena do kraja godine.

U svakom slučaju, kada radovi na pruzi budu okončani, od Soluna do Atine put vozom će trajati tri i po sata što je i krajnji cilj ovog projekta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare