Vesti

Brzi voz na liniji Solun-Atina imao prvu vožnju

Vozom od Soluna do Atine za manje od tri i po sata

Brzi voz kojim je moguće iz Soluna stići do Atine za 3,5 sata imao je svoju prvu vožnju. Reč je o brzom vozu naziva “Srebrna strela” koji saobraća na liniji Atina-Solun.

Preporučujemo  Brzi voz od Atine do Soluna počeo da prevozi putnike

Međutim, voz je prešao relaciju samo od Soluna do Katerinija, tako što je napustio stanicu u Solunu u 9:05 časova sa putnicima koji su istaktnuti zvaničnici Grčke i Italije, kao i kompanije TRAINOSE koja je privatizovala grčku železnicu.

Grčki ministar Nikos Mavraganis iz Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj izjavio je da će do kraja ove godine i poslednji krak pruge Atina-Solun biti elektrificiran, što je preduslov da bi ovaj brzi voz mogao prevoziti putnike, te da će tada put vozom od Atine do Soluna i obratno trajati samo tri i po sata.

– Ovo je prvi korak – izjavio je ministar i dodao da veruje da će uloženi trud i napor kako bi se pruga spojila sa svim kritičnim lukama i logističkim centrima koji rade u Grčkoj omogućiti ovoj državi privredni rast. Dodao je da je u 2017. godini rast transportnog sektora u Grčkoj iznosio 18% i da će nastaviti da raste u narednih 10 godina.

Filipos Calidis, izvršni direktor kompanije TRAINOSE je dodao da ova kompanija ulazi u novu eru u kojoj će poboljšati svoje usluge, da će postati konkurentnija, te da veruje kako rast neće biti samo u saobraćajnom sektoru, već da će se razvoj odraziti na celu ekonomsku situaciju u Grčkoj.

Calidis je izjavio i da će voz “Srebrna strela” početi sa redovnim radom nakon nekoliko probnih putovanja. Ovaj voz će voziti maksimalnom brzinom od 200 km/h na deonici Katerini-Plati koja je duga 52 km i za koju se očekuje da će biti završena do kraja godine.

U svakom slučaju, kada radovi na pruzi budu okončani, od Soluna do Atine put vozom će trajati tri i po sata što je i krajnji cilj ovog projekta.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.