Vesti

Od Soluna do Atine vozom za manje od tri i po sata

Vozom od Soluna do Atine za manje od tri i po sata

Od Soluna do Atine vozom za manje od tri i po sata uskoro će biti moguće zahvaljujući brzom vozu.

PROČITAJ:  Brzi voz od Atine do Soluna počeo da prevozi putnike

Naime, kako je italijanska kompanija kupila, odnosno privatizovala, grčkog železničkog prevoznika TrainOSE najavljena je brza linija između dva najveća grada u Grčkoj. Planirano je da voz ima 420 sedišta i da se kreće brzinom od 250 km/č, što će put između Soluna i Atine skratiti na 3 sata i 20 minuta.

Sve ovo ne bi bilo moguće da nije prokopan najduži železnički tunel na Balkanu dužine 9 kilometara koji se nalazi na koridoru Titorea-Liniokladi-Domokos, a čija je gradnja trajala 16 godina. Radovi na prokopavanju tunela počeli su još 1997. godine i konačno je prokopan u maju 2013. godine, a njegov završetak se očekuje 2019. godine kada će linija biti operativna.

Brzi voz, koji će prevoziti putnike na ovoj relaciji, zvaće se Srebrna strela, a voz je Frecciargento ETR 485 i već je na putu od Italije do severa Grčke.

Hipotetički, ako se ikada revitalizuje i obnovi pruga kroz Srbiju i Makedoniju, od Beograda do Atine će biti moguće stići vozom za svega šest sati. Međutim, za sada nam ostaje samo da maštamo o brzom dolasku do Atine, a da to nije avionom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare