Po belom svetu

Černobilj: Nova post-kovid turistička atrakcija?

Pripjat, Černobilj

Na današnji dan odigrala se jedna od najvećih mirnodopskih nuklearnih katastrofa u istoriji – eksplozija u termoelektrani u Černobilju. Ova nesreća uništila je arhitekturu, prirodne lepote ali i ljudske živote u svom okruženju. Zbrisala je ceo jedan grad. Sada, 35 godina kasnije, ukrajinske vlasti razmatraju ideju pomenutu termoelektranu pretvore u turističku atrakciju.

Preporučujemo  Najkrupniji mrki medved otkriven na Tari i nazvan je Aleksandar

Pripjat, grad koji se nalazio najbliže poznatoj nuklearki, sada je obrastao u travu i dom je mnogim životinjskim vrstama, ali ne i ljudima. Ljudi su ga pre 35 godina masovno napustili čim su saznali za opasnost koja im preti. Ta opasnost pretila je pre svega zbog topljenja nuklearnih reaktora u obližnoj elektrani, o čijim mogućim posledicama se zapravo u to vreme i nije mnogo znalo. Posle toga, Pripjat je postao destinacija samo za ludo hrabre fotografe i ljubitelje apokaliptičnih prizora.

Fotografije ovog grada duhova, odnosno napuštenih učionica, luna parkova obraslih u travu i bačenih igračaka koje je nagrizao zub vremena, već decenijama kruže u javnosti, podsećajući nas na opasnosti koje sa sobom nosi neadekvatno rukovanje nuklearnom energijom.

Međutim, ovaj grad mogao bi uskoro i da oživi. Njegova centralna ulica već je raskrčena od stabala i biljaka koje su preko nje iznikle, i priključena na struju.

Preporučujemo  Putovanje u Tajland u uslovima pandemije: Nova pravila za vakcinisane i nevakcinisane putnike

Zašto se doteruje Pripjat?

Mini serija o Černobilju koju je 2019. godine napravio HBO rasvetlila je tok događaja uoči i posle ove nuklearne katastrofe. Dobila je mnoštvo nagrada i beležila višemilionsku publiku.

Posle njenog emitovanja broj posetilaca ovog dela Ukrajine je dupliran, međutim pojava korona virusa je zaustavila dalji razvoj turizma. Ipak, serija je dala “vetar u jedra” ukrajinskim vlastima koje smatraju da se od Černobilja može napraviti turistička atrakcija. Zbog toga se sređuje Pripjat, grad u kojem je živeo najveći broj zaposlenih u poznatoj elektrani. U planu je čak i izgradnja muzeja u kojem će biti izložena oprema za spašavanje ugroženih ali i onih koji su radili na raščišćavanju nuklernog zagađenja u protekle 3,5 decenije.

Pripjat, Černobilj
Pripjat, Černobilj

Pojava većeg broja turista očekuje se po završetku pandemije i početku oporavka ukrajinskog turizma. No, verovarno će prvo pitanje potencijalnih posetilaca Černobilja biti – da li je ova tura bezbedna? Istina je da elektrana još nije razmontirana, niti će biti u skorije vreme, bar ne do 2064. godine. Međutim, najveći deo radioaktivne vode je iscureo te je u pojedinim delovima elektrane zračenje na veoma niskim nivoima, koji ne mogu da ugroze ljudsko zdravlje. Bar na kratko. No, kada se radi o nastanjivanju ove zone, ono je još uvek zabranjeno.

Upravo zbog toga što na ovoj lokaciji nema ljudi, biljni i životinjski svet je u izvanrednom stanju, te se tamo mogu videti čak i medvedi, bizoni, vukovi, divlji konji itd. To je, smatraju promoteri černobiljskog turizma, još jedan razlog za obilazak lokacije jedne od najvećih nesreća u istoriji čovečanstva.

Preporučujemo  Najkrupniji mrki medved otkriven na Tari i nazvan je Aleksandar

Izvor: Euronews, Biznis i finansije

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Jedan komentar

  • Uvek sam zelela da posetim, jos od kako sam kao klinka gledala dokumentarac u skoli na casu fizike, ali nisam sigurna da je pametno, pogotovo zbog pandemije

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najnovije

Pratite nas

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Daljinomer – grupa o putovanjima

 
Daljinomer – Putovanja i saveti
Private group · 546 members

Join Group

Sve šta vas zanima o putovanjima pitajte – ali skitajte!

– Pročitajte pravila grupe pre nego što se usputite u avanturu pitanja i komentarisanja.