Vesti

Čudo u Pekingu: pojavilo se nebo

Peking, Kina

Izgleda da Peking dobija bitku u borbi protiv smoga koji poslednjih godina uništava život u njemu, budući da je u prestonici Kine plavo nebo sve češći prizor.

Američka ambasada u Pekingu koja još od 2008. godine pravi mesečne izveštaje o zagađenosti vazduha prošle godine zabeležila je pet od do sada sedam meseci sa najmanjom zagađenošću.

Taj period poklapa se sa rešenošću kineske vlade da pooštri politiku zaštite životne sredine u prestonici, pa je sagorevanje ugljenika strogo kažnjivo u i oko samog Pekinga, a sve više zgrada prelazi na grejanje prirodnim gasom. Poboljšanje je postalo vidljivo za stanovnike Pekinga još u zimu 2017. godine kada je nivo zagađenosti opao čak do 40 odsto u decembru.

Smog, Peking
Smog u Pekingu

Ipak, eksperti navode da je za to delimično zaslužno vetrovito vreme koje je pomoglo da se smog rastera. S druge strane, dok se kvalitet vazduha u Pekingu iz ovog ili onog razloga popravlja, situacija u drugim delovima Kine nije baš sjajna.

Prošle godine, zagađenost vazduha skočila je u osam kineskih provincija, ali je, prema vladinim podacima, zagađenost na nivou cele zemlje opala za 6,5 odsto prošle godine, a sa porastom korišćenja čistih izvora energije nadaju se da će napredak biti još veći.

Smog, Peking
Nivo zagađenosti vazduha u Pekingu je pet puta viši od standarda bezbednosti SZO

Za sada se iz uglja (čije je funkcija glavnog izvora energije Kine i dovela do zagađenja) dobija 60 odsto energije, a plan je da do 2020. godine taj broj padne na 58 odsto.

Uprkos promenama na bolje, pred Kinom je još mnogo dana ispunjenih smogom pa se turistima savetuje da se unapred pripreme na njih, posebno ako Kinu planiraju da posete na zimu.

Smog, Peking
Izvor zagađenja u vazduhu je velika potrošnja uglja

Inače, najbolja ilustracija alarmantnosti zagađenja vazduha u Pekingu je podatak da je ono pet puta veće od standarda bezbednosti Svetske zdravstvene organizacije. Pred Olimpijske igre u Kini, održane 2008. goodine najavljivano je da će kvalitet vazduha biti mnogo bolji, ali taj cilj, i pored ulaganja skoro 7 milijardi dolara za njegovu realizaciju – nije ostvaren. Tokom održavanja igara, zvaničnici Pekinga su redukovali saobraćaj motornih vozila na pola pa se kvalitet vazduha samo privremeno poboljšao, ali se potom smog vratio u grad na velika vrata.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare