Srbija

Doline kod Padine uskoro park prirode

Put za Nebeske stolice, foto: Tanja Tepavac

Specijalni rezervat prirode Doline kod Padine uskoro bi trebalo da postane park prirode s obzirom na to da je Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak zaštite.

Zaštita je pokrenuta na osnovu Zakona o zaštiti prirode i to kao zaštitu prirodnog područja II (druge) kategorije.

Podsećamo, nedavno je Vlada proglasila Park prirode Mali Bosut i Park prirode Radan.

Gde se nalaze Doline kod Padine

Specijalni rezervat prirode „Doline kod Padine“ nalazi se u AP Vojvodini, u Južnobanatskoj lesnoj zaravni, na teritoriji opštine Kovačica.

Obuhvata lokalitete Dolina i Alaš, u okviru Alaške doline i lokalitete Višnjičkova i Riba, u okviru Kutne doline koji se prostiru južno i jugoistočno, odnosno severoistočno od seoskog naselja Padina.

YouTube player

Šta je predmet zaštite Specijalnog rezervata prirode Doline kod Padine

Na zaštićenom području „Doline kod Padine“ prisutne su prirodne vrednosti od posebnog nacionalnog i međunarodnog značaja: znatan broj retkih i ugroženih divljih biljnih i životinjskih vrsta sa globalnih, evropskih i nacionalnih crvenih lista, očuvana reliktna staništa panonskih lesnih stepa i jedinstvena lesna dolina u Srbiji po dužini i očuvanosti.

Cilj predloga zaštite je očuvanje izuzetno vrednog specijskog, ekosistemskog i predeonog diverziteta kao i tradicionalnih vidova korišćenja prostora i resursa na valorizovanom području.

Ukupna površina budućeg specijalnog rezervata pridode iznosi 141,93 ha. Prema strukturi površina po vlasništvu u KO Padina, površine u zaštićenom području su u državnoj (40,9%), javnoj (23,8%), zadružnoj (0,54%), privatnoj (4,38%) i drugoj (31,1%) svojini. Na području specijalnog rezervata prirode ustanovljavaju se režimi zaštite II (drugog) i III (trećeg) stepena.

U skladu sa postupkom vrednovanja, utvrđenim Pravilnikom o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja, budući specijalni rezervat prirode ispunjava uslov za proglašenje zaštićenog područja II kategorije – zaštićeno područje pokrajinskog/regionalnog, odnosno velikog značaja.

Doline kod Padine
Doline kod Padine

Specijalni rezervat prirode „Doline kod Padine“ kao deo međunarodno značajnog područja za ptice (Important Bird Area) pod nazivom „Južni Banat“ (RS058IBA), pripada ekološki značajnim područjima Republike Srbije prema Uredbi o ekološkoj mreži.

Kada se očekuje zaštita Dolina kod Padine

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dostavio je 25. oktobra 2023. godine Studiju zaštite Specijalnog rezervata prirode „Doline kod Padine“ Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu.

Očekuje se da Vlada Republike Srbije usvoji uredbu o proglašenju ovog rezervata do kraja godine.

PROČITAJ:  Putovanja tokom leta će biti sve manje

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine, Daljine.rs. Naslovna fotografija: Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare