Srbija

Mali Bosut proglašen parkom prirode

Park prirode Bosut

Mali Bosut proglašen je parkom prirode i svrstan je u I kategoriju zaštite uredbom Vlade.

Park prirode „Mali Bosutˮ, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvao izvorni tok reke Bosut u celini, za razliku od većine drugih reka i vodotoka na teritoriji AP Vojvodine, na kojima su sprovedeni zahvati na uređenju toka.

Gde se nalazi Park prirode Mali Bosut

Mali Bosut nalazi se u Republici Srbiji, AP Vojvodina, i to u zapadnom delu Srema. Obuhvata vodotok Bosut, uzvodno od državnog puta IA reda broj 3, u neposrednoj blizine državne granice sa Republikom Hrvatskom.

PROČITAJ:  Unapređenje biodiverziteta u zaštićenim područjima Srbije

Park prirode „Mali Bosutˮ, nalazi se na teritoriji opštine Šid, unutar katastarskih opština Adaševci, Vašica i Batrovci.

Površina Parka prirode „Mali Bosutˮ iznosi 282,34 ha, od čega je najvećim delom obuhvaćeno zemljište u svojini Republike Srbije (99,27 %), dok je 0,53% u javnoj svojini (280,29 ha), a 0,2% (0,56 ha) se nalazi u privatnoj svojini.

Park prirode Bosut
Park prirode Bosut

Zbog čega je Mali Bosut stavljen pod zaštitu?

Park prirode Mali Bosut je stavljen pod zaštitu i proglašen zaštićenim područjem pod imenom „Mali Bosutˮ, kao prirodno dobro međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja i svrstava se u Ι kategoriju zaštite, kao Park prirode „Mali Bosutˮ.

Vodotok Bosut sa svojim obalnim pojasom predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja prema Uredbi o ekološkoj mreži.

Funkcionalnost ekološkog koridora vodotoka Bosut obezbeđuje opstanak mnogih lokalnih populacija biljnih i životinjskih vrsta. Ekološki koridor takođe povezuje Kablarovac i Draganovce sa šumskim kompleksima Republike Hrvatske (Spačvanske šume) i sa Bosutskim šumama prema jugu. Kanalisani tok Rastovačke bare takođe služi kao ekološki koridor u pravcu šuma Kladovac i Rastovac na severu, dok ušće kanala istovremeno predstavlja i značajno vlažno stanište akvatičnih i semiakvatičnih vrsta.

Prisutna vodena, močvarna, priobalna i šumska staništa predstavljaju stanište za 131 takson viših biljaka, 26 vrsta sisara, 27 vrsta beskičmenjaka, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 118 vrsta ptica, 62 vrsta plantkona i 16 vrsta riba.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine

Tokom valorizacije područja zabeleženo je: dve strogo zaštićene vrste viših biljaka, četiri strogo zaštićene vrste beskičmenjaka, jedna strogo zaštićena vrsta ribe, osam strogo zaštićenih vrsta vodozemaca, pet strogo zaštićenih vrsta gmizavaca i 92 strogo zaštićene vrste ptica.

Na području predloženom za zaštitu definisano je osam stanišnih tipova prioritetnih za zaštitu na nacionalnom nivou. Od toga je sedam navedeno u okviru prioritetnih NATURA 2000 međunarodno značajnih stanišnih tipova, odnosno u selektovanim EMERALD staništima, što ukazuje na značaj ovog područja u očuvanju diverziteta šumske, semiakvatične i akvatične flore u Srbiji.

Uz granice zaštićenog područja se nalazi arheološko nalazište Gradina na Bosutu koje je otkriveno 1880. godine i koje predstavlja višeslojni praistorijski arheološki lokalitet i pruža dokaz o postojanju ljudskih naselja i ljudskih aktivnosti na ovom području od kraja neolita pa do dolaska Rimljana u ove krajeve.

Park prirode „Mali Bosutˮ, poveren je na upravljanje Pokretu za zaštitu i negovanje reke Bosut.

PROČITAJ:  Austrija planira proširenje železničke mreže do 2040. godine

Izvor: Daljine.rs, naslovna fotografija: Jovancavic / Wikimedia CC 4.0

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare