Po belom svetu

Doživite „najmagičnije doba godine“ na Malti

Kako se bliže novogodišnji praznici, sve je aktuelnije pitanje gde ćete ih provesti, ali malo ko očekuje originalne odgovore. Iznenadite svoju porodicu i prijatelje i spremite se za doček Nove godine na Malti. Nudeći brojne festivale, vatromete i kulinarske đakonije, ova ostrvska državica predstavlja savršeno mesto za privođenje stare godine kraju i otpočinjanje nove.

Jedinstveni spoj verske i vojne arhitekture iz antičkog, srednjevekovnog i ranog modernog perioda, izuzetno sunčano vreme, atraktivne plaže, buran noćni život i intrigantna istorija duga 7.000 godina predstavljaju više nego dovoljne razloge da posetite Maltu – ako ne za novogidšnje praznike, a onda bilo kojom drugom prilikom.

Malteški božićni sajmovi

  • Villa Rundle – Od 1. do 23. decembra posetioci imaju priliku da obilaze uređene štandove sa sezonskim poslasticama
  • Božićno selo na rivi u Valeti – U periodu između 1. i 27. decembra Valeta se pretvara u božićno selo koje nudi niz besplatnih aktivnosti: koncerte bendova, horove, štandove sa hranom i brojne aktivnosti za najmlađe
  • Natalis Notabilis – Između 11. i 15. decembra turisti uživaju u Rabatu koji sa više od 80 božićnih štandova predstavlja zemlju čuda

Shots from #Malta's #Christmas Village Day 4

Gepostet von Natalis Notabilis am Montag, 11. Dezember 2017

Jaslice na sve strane

Tokom božićne sezone širom Malte sve vrvi od jaslica koje predstavljaju važan deo malteške tradicije. One uključuju Mariju, Josipa i Isusa na pejzažu koji Maltu prikazuje kao stenovito ostrvo sa vetrenjačama i drevnim ruševinama.

Tokom božićne sezone širom Malte sve vrvi od jaslica, Autor: Pschemp / Wikipedia

Novogodišnje osvetljenje

Valeta, glavni grad Malte i Evropska prestonica kulture za 2018. godinu, koja je zbog svog istorijskog i kulturnog značaja, ali i očuvanosti gradskih zidina, stavljena pod zaštitu UNESCO, u ovom periodu je ukrašena spektakularnim božićnim lampicama. Ulica Republike i sporedne ulice zimi se potpuno preobraze zahvaljujući posebnom osvetljenju.

Moraćete da nam verujete na reč da je u pitanju spektakularno osvetljenje, jer je trenutno ugašeno

Malteški Internacionalni Božićni horski festival

Od 5. do 9. decembra na Malti se organizuje horski festival na kom možete čuti anđeoske glasove učesnika. U pitanju je festival velikog broja horova svih mogućih vrsta – muški, ženski, omladinski, narodni…

Teatar Manoel

U čuvenom pozorištu, koji je inače jedan od tri najstarija pozorišta u Evropi, svake godine u ovo doba aktuelna je postavka pantomime,  a ovog puta će posetioci od 22. decembra do 5. januara moći da gledaju Malu sirenu u zanimljivoj varijanti koja predstavlja prazničnu maltešku tradiciju i za decu i za odrasle.

Valeta je stavljena pod zaštitu UNESCO, između ostalog i zbog izuzetne očuvanosti gradskih zidina

Katedrala Svetog Jovana

Ovu građevinu treba posetiti u svako doba godine, ali je tokom Božića to posebno iskustvo. Tokom decembra ova katedrala je domaćin mnogih koncerata i procesija sa svećama (verski obred koji podrazumeva povorku u kojoj grupa ljudi prema određenim pravilima uglavnom pešice ide s jednog mesta na drugo ili obilazi više različitih mesta) koje garantuju prazničnu atmosferu.

U vreme božićnih praznika ukrašeni su i verski objekti

Malteški tradicionalni praznični meni

S obzirom da je Malta narednu godinu proglasila godinom hrane, ne sumnjajte da ćete se tamo lepo najesti i tokom praznika. Hrana inače igra veliku ulogu u prazničnoj sezoni na Malti, a božićni meni ukljujučuje ćuretinu, svinjetinu, krompir, povrće, kolače, pudinge i pite od mlevenog mesa.

Pravi specijalitet je takozvani malteški Christmas Log, simptatična kombinacija mlevenog keksa, mleka i draznih drugih sastojaka.

https://www.instagram.com/p/Bb-hqKEF7G0/

Doček Nove godine u Malteškom stilu

Valleta Waterfront

Zamislite sad ovo pod novogodišnjim osvetljenjem

Romantična obala Valete, krcata restoranima koji nude izvrsne specijalitete predstavlja sjajno mesto za dočekati Novu godinu sa čašom šampanjca. Ukoliko se zaista odlučite za Maltu kao svoju novogodišnju destinaciju, očekujte bezbroj svečanosti sa živim svirkama, brojnim zabavnim aktivnostima za decu, vatrometima i konfetama u ponoć.

Letovi Niš – Malta kompanijom Ryanair su uspostavljeni

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare