Vesti

Drina i Lim posebno ugroženi: Ostrva otpada plutaju balkanskim rekama i jezerima

Otpad u reci, foto: Adityamadhav83 / Wikimedia

Svake godine iz Drine u blizini Višegrada izvuče se između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu učinile ništa kako bi ga rešile.

Preporučujemo  Evropska unija razmatra ograničavanje važenja zelenih sertifikata

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rekama na Balkanu, izazivajući ekološku krizu i prete regionalnoj hidroelektrani, piše američka novinska agencija AP.

Plastične boce i vreće, zarđale bačve i drugo smeće u utorak se moglo videti u reci Drini u blizini Višegrada, grada u istočnoj Bosni i Hercegovini. Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni nose još više otpada nakon što su nabujale zimske vode prošle kroz deponije u tom području.

Balkanske države imaju loše upravljanje otpadom, a tone smeća redovno završavaju u rekama, navodi AP. Probijena barijera ove sedmice prouzrokovala je ogromno začepljenje smećem na Drini, što je pretilo brani u Višegradu.

Preporučujemo  Bratoljub: Novi granični prelaz između Srbije i Republike Srpske

Smeće ugrožava lokalnu zajednicu

Zvaničnici kažu da se svake godine iz Drine u blizini Višegrada izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu učinile ništa kako bi ga rešile, iako teže pristupanju Evropskoj uniji.

Aktivista za zaštitu životne sredine iz grupe Eko centar, Dejan Furtula, rekao je da problem sa smećem na Drini ugrožava i lokalnu zajednicu, jer se otpad odlaže na lokalnu deponiju koja je često u plamenu i čija se toksičnost vraća u Drinu.

„Ovde smo svi u opasnosti, celi ekosistem“, rekao je Furtula.

Preporučujemo  Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obuzdao dolaske turista

Otpad zagušio reku Lim i Potpećko jezero

Na brani u Višegradu u utorak su počeli čišćenje začepljenog smeća, kako bi se izbegla potencijalna šteta na elektroenergetskom sistemu. Na jugozapadu Srbije, Lim je stvorio sličan problem na akumulacionom Potpećkom jezeru.

Reke Drina i Lim su poznate po svojoj smaragdnoj boji i krajoliku koji oduzima dah duž njihovih krivudavih tokova, ocenjuje se u izveštaju agencije AP. Drina, koja teče duž granice između Bosne i Srbije je takođe veoma popularna među splavarima u regionu.

Preporučujemo  Horreum Margi antički grad kod Ćuprije spreman za rekonstrukciju i nove posetioce

Izvor: Biznis i finansije, naslovna fotografija: Adityamadhav83 / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.