Vesti

e-Turista – elektronsko prijavljivanje turista, smeštaja i takse

eturista

Portal e-Turista uveden je na osnovu Zakona o ugostiteljstvu i pratećeg pravilnika kao centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma. Putem njega se prijavljuju i odjavljuju turisti, plaćaju boravišne takse i kategorišu objekti. Ovaj servis objedinjuje sve podatke o ugostiteljima i ugostiteljskim objektima za smeštaj u Republici Srbiji. eTurista je obavezan i besplatan sistem dostupan putem interneta bez potrebe za posebnim instaliranjem na računaru.

Ukoliko izdajete smeštaj putem AirBnB-a ili Bookinga, odnosno na drugi konvencionalniji način portal e-Turista će vam omogučiti lakši i jednostavniji rad, ali ne samo to – njegovo korišćenje je obavezno jer od njegovog uvođenja prijava i odjava domaćih i stranih turista moguća je jedino i isključivo putem ovog sistema, a izbegavanje ove zakonske obaveze kažnjava se visokom novčanom kaznom. Da biste pristupili ovom sistemu potrebno je da imate internet vezu, a moguće ga je koristiti putem svih uređaja, što znači da mu se može pristupiti putem mobilnog telefona, računara, tableta i slično.

PROČITAJ:  Obavezna prijava za sve nekategorisane objekte u jedinice lokalne samouprave do 1. oktobra

Isto važi i ako ste profesionalni ugostitelj, odnosno pravno lice ili preduzetnik. Tako, ugostitelji koji su korisnici portala eTurista putem servisa imaju pojednostavljenu prijavu i odjavu domaćih i stranih turista, podnošenje onlajn zahteva za kategorizaciju, evidencija uplaćenih boravišnih taksi, kao i smanjen broj administrativnih procedura i olakšano poslovanje.

Ističe se i da su prednosti za turiste bezbednost, viši kvalitet usluge i smeštaj u legalnim ugostiteljskim objektima, dok državne institucije i turističke organizacije korišćenjem sistema eTurista unapređuju statističko praćene turističkog prometa i analiza u realnom vremenu, imaju svakodnevni uvid u bazu podataka o smeštajnim objektima i ugostiteljima pružaocima usluga smeštaja, efikasniju naplata poreza i boravišne takse, kao i sprovođenje aktivne marketinške politike i podizanje konkurentnosti turističke ponude Republike Srbije.

eTurista vam omogućava da podnesete zahtev za kategorizaciju vašeg objekta
eTurista vam omogućava da podnesete zahtev za kategorizaciju vašeg objekta

Fizička lica kao ugostitelji

Ukoliko ste fizičko lice i imatе kategorisanu kuću, apartman, sobu ili seosko turističko domaćinstvo, podatke za prijavu na sistem eTurista, odnosno korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem treba lično preuzimate od jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji objekat nalazi. Nakon toga, vaša je zakonska obaveza je da redovno elektronski prijavljujete i odjavljujete sve korisnike usluge smeštaja u Vašem objektu. Isto tako, istem eTurista vam omogućava da podnesete zahtev za kategorizaciju vašeg objekta i takođe sistem vodi evidenciju uplaćene boravišne takse.

PROČITAJ:  Prijava boravišta stranaca u Srbiji elektronskim putem

Ukoliko kao fizičko lice prvi put kategorišete objekat kao što je kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo, morate prvo da se prvo evidentirate sa ličnim dokumentom u jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vaš objekat nalazi i od koje ćete dobiti korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem eTurista. Prilikom pristupanja sistemu biće vam dostupna samo opcija za podnošenje zahteva za kategorizaciju, a nakon obrade zahteva, uviđajem na licu mesta komisija formirana od strane jedinice lokalne samouprave proverava ispunjenost propisanih uslova za određivanje kategorije ugostiteljskog objekta. Ako se donose pozitivno rešenje, postajete ugostitelj i nadležni organ je dužan da vam omogući pristup ostalim funkcionalnostima sistema e-Turista.

Ukoliko pružate usluge smeštaja kao fizičko lice treba da znate da će servis eTurista vršiti obračun obaveze plaćanja boravišne takse automatski. To znači da ćete kao fizičko lice utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu plaćati kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal.

smeštaj soba hotel
Jednostavno podnošenje zahteva za kategorizaciju objekta putem portala eTurista

Pravna lica i preduzetnici

Ukoliko kao privredno društvo, drugo pravno lice ili kao preduzetnik prvi put kategorišete objekat vrste hotel, motel, pansion, kamp, turističko naselje, lovačka vila i marina i s lično, da biste koristili portal eTurista potrebno je da se evidentirate sa ličnim dokumentom u ministarstvu nadležnom za turizam od koga ćete dobiti dobiti korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem eTurista. Prilikom pristupanja sistemu biće vam dostupna samo opcija za podnošenje zahteva za kategorizaciju.

PROČITAJ:  Airbnb Rooms za pristupačan smeštaj svima

Nakon što vaš zahtev bude obrađen uviđajem na licu mesta komisija provera ispunjenost propisanih uslova za određivanje kategorije ugostiteljskog objekta, te ukoliko se donose pozitivno rešenje postajete ugostitelj i nadležni organ je dužan da vam omogući pristup ostalim funkcionalnostima sistema eTurista.

PROČITAJ:  Oporezivanje prihoda od ugostiteljskih usluga (kuća, apartman, stan, soba, seoski turizam)

Pristup portalu eTurista

Svi zainteresovani mogu pristupiti portalu e-Turista na ovom linku.

PROČITAJ:  AirBnB napuštaju najveći klijenti
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare