Vesti

Preporuka da se ne putuje u Italiju zbog korona virusa, kaže ministarstvo

Korona virus

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević je gostujući u Jutarnjem programu RTS naveo da su od Instituta za javno zdravlje „Batut“, dobili preporuku da se otkažu ili odlože turistička putovanja u Italiju zbog epidemije korona virusa, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Severna Italija je u karantinu, otkazane su brojne manifestacije, nije moguće realizovati ni turistička putovanja. Zbog situacije u toj zemlji mi smo doneli odluku da otkažemo sve ekskurzije za Italiju. Uglavnom se radi o učenicima četvrtog razreda srednjih škola, te đačke ekskurzije su trebale biti realizovane u drugoj polovini aprila i u maju“, navodi Knežević.

Dodaje da će više informacija imati nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima turističkih agencija, Ministarstva prosvete i sa sektorom za zaštitu potrošača.

Knežević je rekao da su putovanja otkazana, ali da su alternativa – odlaganje putovanja, promena destinacije ili refundacija.

„Na sastanku ćemo razgovarati o broju putnika koji je trebalo da putuje i u kojim terminima su trebali da putuju u Italiju. Da li je moguće da se putovanja realizuju kasnije, a ako nije onda će doći do refundacije“, navodi Knežević.

Iznos refundacije koja će biti vraćena, kako kaže zavisi od toga kada su aranžmani uplaćeni i kada su otkazani.

Putovanja za Francusku, Grčku i Tursku zbog epidemije korina virusa se u ovom trenutku ne otkazuju

„Vi po Zakonu o turizmu i Zakonu o zaštiti potrošača imate rokove koji su propisani u opštim uslovima putovanja – kada možete otkazati vaše putovanje i pod kojim uslovima. Postoji i određena skala koja govori kada je moguć povraćaj novca i u kojoj meri, odnosno koji su realni troškovi koji su nastali za turističku agenciju. Radićemo na tome da naši građani ne budu oštećeni, ali i da se poštuju zakonske procedure kako ne bismo doveli u problem turističke agencije“, objašnjava Knežević.

On apeluje na građane da se izbegne panika, da budu u kontaktu sa turističkim agencijama i da se prati situacija.

„Naravno da treba poslušati nadležne institucije i preporuke. Mi ćemo imati sastanke jednom nedeljno, pratiti situaciju i u skladu sa tim preduzimati mere i korake“, naveo je Knežević.

Dodaje da se putovanja za Francusku, Grčku i Tursku u ovom trenutku ne otkazuju.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare