Vesti

Preporuka da se ne putuje u Italiju zbog korona virusa, kaže ministarstvo

Korona virus

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević je gostujući u Jutarnjem programu RTS naveo da su od Instituta za javno zdravlje „Batut“, dobili preporuku da se otkažu ili odlože turistička putovanja u Italiju zbog epidemije korona virusa, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Severna Italija je u karantinu, otkazane su brojne manifestacije, nije moguće realizovati ni turistička putovanja. Zbog situacije u toj zemlji mi smo doneli odluku da otkažemo sve ekskurzije za Italiju. Uglavnom se radi o učenicima četvrtog razreda srednjih škola, te đačke ekskurzije su trebale biti realizovane u drugoj polovini aprila i u maju“, navodi Knežević.

Dodaje da će više informacija imati nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima turističkih agencija, Ministarstva prosvete i sa sektorom za zaštitu potrošača.

Knežević je rekao da su putovanja otkazana, ali da su alternativa – odlaganje putovanja, promena destinacije ili refundacija.

„Na sastanku ćemo razgovarati o broju putnika koji je trebalo da putuje i u kojim terminima su trebali da putuju u Italiju. Da li je moguće da se putovanja realizuju kasnije, a ako nije onda će doći do refundacije“, navodi Knežević.

Iznos refundacije koja će biti vraćena, kako kaže zavisi od toga kada su aranžmani uplaćeni i kada su otkazani.

Putovanja za Francusku, Grčku i Tursku zbog epidemije korina virusa se u ovom trenutku ne otkazuju

„Vi po Zakonu o turizmu i Zakonu o zaštiti potrošača imate rokove koji su propisani u opštim uslovima putovanja – kada možete otkazati vaše putovanje i pod kojim uslovima. Postoji i određena skala koja govori kada je moguć povraćaj novca i u kojoj meri, odnosno koji su realni troškovi koji su nastali za turističku agenciju. Radićemo na tome da naši građani ne budu oštećeni, ali i da se poštuju zakonske procedure kako ne bismo doveli u problem turističke agencije“, objašnjava Knežević.

Preporučujemo  Posete muzejima u Srbiji tokom pandemije prepolovljene

On apeluje na građane da se izbegne panika, da budu u kontaktu sa turističkim agencijama i da se prati situacija.

„Naravno da treba poslušati nadležne institucije i preporuke. Mi ćemo imati sastanke jednom nedeljno, pratiti situaciju i u skladu sa tim preduzimati mere i korake“, naveo je Knežević.

Dodaje da se putovanja za Francusku, Grčku i Tursku u ovom trenutku ne otkazuju.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.