Vesti

Koliko dana treba da traje odmor da biste se kući vratili odmorni

Odmor

Koliko dugo treba da traje odmor kako bismo se odmorili? Teško je odgovoriti na ovo pitanje, ali sada (možda) imamo nauku iza ovog pitanja. „Bolje išta nego ništa“ posebno važi u ovim danima leta, da ne kažemo pakla, kada svi maštamo o barem sat vremena na plaži, pored mora, u hladu, dok vetar pirka, a konobar nam prinosi koktel. Ukoliko vam šef odobri takvu akciju, ne propuštajte priliku, ali ako još niste išli na odmor, dobro povedite računa koliko noćenja ćete uplatiti, pošto je sada naučno dokazano koliko dana nam je neophodno da se zaista resetujemo.

Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta Radboud u Holandiji, koje je zanimalo kakav uticaj na naše zdravlje ima dužina odmora, postoji broj dana nakon kog ćete biti kao novi.

U toku proučavanja psiholoških procesa povezanih sa dužim odsustvom sa posla, kod 54 učesnika, prosečne starosti od 42,5 godina, od kojih su svi bili zaposleni, praćeno je šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije.

Raspon u kom se odvijalo posmatranje ispitanika bio je od 15 do 34 dana, odnosno 23 dana u proseku. Rezultati objavljeni u časopisu Žurnal studija o sreći kažu da se zdravstvene prilike ubrzano popravljaju osmog dana odmora, ali se nakon istog perioda od povratka kući i one vraćaju u normalu.

Isto tako, kod odmora koji su trajali duže od osam dana, primećeno je da se opšte zdravstveno stanje trajno popravlja, što znači da bez osam dana ne treba ni da pomišljate na pravi odmor, dok onaj koji će vas zaista pripremiti za nove radne pobede sve do sledećeg leta (ili bar odmora) mora trajati duže.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare