Vesti

Evropski aerodromi propadaju i moguća su otpuštanja radnika

aerodrom

Asocijacija aerodroma ACI Europe upozorava da je 193 aerodroma na Starom kontinentu u riziku od nesolventnosti i da bi zato moglo pribeći otpuštanjima u narednim mesecima.

Pomenuti aerodromi zapošljavaju 277.000 ljudi i doprinose evropskom BDP-u sa 12,4 milijarde evra. Međutim ove brojke bi se uskoro mogle promeniti. Naime, neki od ovih aerodroma mogli bi se suočiti čak i sa zatvaranjem ukoliko uskoro ne započne oporavak putovanja, odnosno ako ne bude porastao broj putnika.

PROČITAJ:  IVANA ĐORĐEVIĆ: Sušila sam pasoš na aerodromskom sušaču za ruke

Da podsetimo, do septembra ove godine su evropski aerodromi zabeležili 1,29 milijardi putnika manje nego lane. Zbog manjka putnika njihovi dugovi su značajno porasli – samo 20 najvećih evropskih aerodroma povećalo je svoj dug za 16 milijardi evra tokom pandemije. To je oko 60 odsto njihovih prihoda u normalnim uslovima.

Dugovi rastu zbog pokušaja da aerodromi ostanu otvoreni uprkos nedovoljnom broju putovanja. Oni imaju manje prihoda a troškovi su im ostali na sličnim nivoima kao ranije, pa zato posluju u minusu. Iz tog razloga ACI Europe poziva nacionalne vlasti da pruže podršku ovom sektoru, kao i da više testiraju umesto da uvode karantinske mere.

PROČITAJ:  Kako da najbrže prođete aerodromsku kontrolu

Izvor: Biznis i finansije

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Jedan komentar

  • da… corona je surova i ne prasta nikome. mnogi poslovi nisu postedjeni a uzasno veliki broj firmi je pred zatvaranjem. posebno su ugrožene uslužne delatnosti jer nema putnika nema korisnika .. rent a car firme niko ne pominje ali kome danas treba rent a car kada se ne putuje? da li će opstati uopšte rent a car usluge?

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.