Vesti

EU protiv 20 najvećih tehnoloških kompanija: Booking.com zakukao

hotel

Evropska unija priprema zakonodavni okvir za suzbijanje tržišne dominacije velikih tehnoloških kompanija kako bi manjim pružila šansu da se razviju. Booking.com, sa sedištem u Holandiji, kaže da će dodatna regulacija naštetiti prvenstveno njima i dati prednost njihovim konkurentima.

Iz kompanije navode da će ove mere, koje su usmerene protiv 20 najvećih tehnoloških kompanija, naštetiti i evropskoj tehnološkoj industriji.

Glen Fogel, izvršni direktor kompanije Booking, izjavio je za Financial Times da je „šokantno“ da regulatori razmatraju kriterijume po kojima će ovaj onlajni gigant biti podvrgnut strožim propisima čiji je cilj da pomognu manjim rivalima da napreduju.

PROČITAJ:  Booking pod pritiskom EU menja politiku prikaza cena, popusta i ponuda smeštaja

„Mi smo jedan od vrlo, vrlo, vrlo malo tehnoloških uspeha u Evropi“, rekao je i dodao da treba biti jasan i otvoren povodom ovoga, „a naš vladin regulator želi da nam stavi lisice“, kaže Fogel. Otežana pravila bi „ukočila“ holandsku firmu Booking.com, koja ima globalni prihod od 15 milijardi dolara, i potencijalno bi koristila rivalima kao što su američka Expedia i kineski Ctrip. „Evropske kompanije će patiti“, dodao je on.

Hotelska soba
Bez tople dobrodošlice za 20 tehnoloških giganata na jedinstvenom tržištu Evropske unije

Moguće isključenje sa tržišta EU

EU ne planira da izdvaja pojedinačne servise, plašeći se pravnih izazova zbog diskriminacije, piše FT, ali tvrde da zvaničnici privatno kažu da „smišljaju mere koje bi pogodile do 20 tehnoloških giganata“.

Rečeno je da države, uključujući Francusku i Holandiju, podržavaju veća ovlašćenja EU za suzbijanje velikih tehnoloških kompanija, uključujući opcije poput strukturnog razdvajanja kompanija ili čak isključenja sa jedinstvenog tržišta.

Zvaničnici EU rekli su da će Booking.com verovatno biti zarobljen u tim merama kao tržišni „čuvar vrata“ zajedno sa američkim gigantima kao što su Google i Amazon. Uključivanje evropskih tehnoloških grupa moglo bi pomoći da se odvrate kritičari da su pravila usmerena na suzbijanje moćnih kompanija iz Silicijumske doline.

Fogel je rekao da je šansa da Booking.com bude označen kao dominantan „ludost“, rekavši da samo 13 odsto prihoda hotela u Evropi dolazi od njih. „To znači da se 87 odsto transakcija obavlja negde drugde“, dodao je on. „To zvuči kao puno izbora.“

Booking.com ima dominaciju na tržištu, ali nije jedini

Međutim, Robin Rosman, izvršni direktor u grupi za obradu podataka u hotelijerstvu STR, rekao je za FT da su Booking.com i Expedia dominirali na tržištu, a da je prvi bio jači u Evropi.

„U konačnici, onlajn putničke agencije su u boljem položaju za plasiranje hotelskih soba po diskontnim cenama“, rekao je on, dodajući da je potrebno usredsrediti se na „poštene prakse“ na način na koji bi velike platforme funkcionisale.

Podsećamo, zbog drastičnog pada potražnje, kompanija Booking.com će do kraja godine otpustiti 25 odsto zaposlenih, odnosno 4.500 radnika. U prvom kvartalu 2020. godine kompanija je prijavila pad od 51 bruto rezervacija preko njihovog servisa.

PROČITAJ:  Booking.com i Airbnb uveli opciju dugoročnog najma: Fokus na digitalne nomade

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare