Vesti

Evropski muzeji nedeljno gube 600.000 evra

Vatikanski muzej

Najveći i najposećeniji evropski muzeji nedeljno gube i do 600.000 evra zbog manjka posetilaca izazvane pandemijom korona virusa.

Predsednik Mreže evropskih muzejskih organizacija, David Vijom, na onlajn konferenciji o poslovanju muzeja u doba krize u organizaciji agencije Tass upozorio je da gubici muzeja u turističkim regijama u protekla dva meseca beleže gubitak od 80 odsto.

Vijom je napomenuo da muzeji u glavnim evropskim gradovima beleže smanjenje prihoda više od muzeja u unutrašnjosti.

Postavke u 19 najposećenijih muzeja u Evropi 2018. godine videlo je više od 80 miliona ljudi, što je za 6,1 odsto više nego pre dve godine. Najpopularniji muzeji se uglavnom nalaze u Londonu, Parizu i Moskvi.

Britanski muzej
Britanski muzej je najstariji javni muzej na svetu, Аuтоr: Ham / Wikipedia

Na konferenciji je direktorka moskovske Tretjakovske galerije, Zelfira Tregulova, izjavila je da je ta galerija u gubitku oko 2,7 mililona evra u periodu dok je trajalo tromesečno zatvaranje. Galerija Tretjakov je najveći centar ruske umetnosti u svetu, čija je istorija započela 1856. godine, kada je moskovski trgovac Pavel Mihajlovič Tretjakov kupio dela brojnih ruskih umetnika kako bi formirao muzejsku kolekciju koja bi jednom mogla da preraste u državni muzej. Danas u galeriji ima više od 130.000 eksponata. U 2018. godini ova galerija je imala 2,1miliona poseta.

Služba za odnose sa javnošću Puškinovog muzeja lepih umetnosti saopštila da ta institucija svakodnevno gubi oko 28.000 evra što je oko 2 miliona rubalji. Inače, turizam u Rusiji, kao i svuda u svetu, trpi velike gubitke i šteta se za sada procenjuje na oko 187 milijardi evra.

Nacionalni muzej Škotske
Moderna zgrada Nacionalnog muzeja Škotske, Autor: Maccoinnich / Wikipedia

Prema godišnjem pregledu svetskih atrakcija i muzeja u američkoj međunarodnoj asocijaciji tematskih parkova, u 2017. godini 75,6 miliona ljudi posetilo je muzeje širom sveta.

Luvr je jedan od najvećih, najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu, sa skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka koji je 2018. godine posetilo preko 10 miliona ljudi.

Aja Sofija Istanbul
Aja Sofija više nije muzej

Međutim, jedan muzej od skora više ne postoji. Reč je o Aja Sofiji koja je do pre neki dan bila muzej, ali je pretvorena u džamiju. Finansijski gubitak jeste ogroman, ali je civilizacijski mnogo veći. Posledice ove odluke su za sada nesagledive.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare