Vesti

Aja Sofija je džamija, odlučio sud, potvrdio Erdogan

Aja Sofija

Turski predsednik Erdogan je proglasio danas Aja Sofiju ponovo džamijom. Da Aja Sofija može ponovo da postane džamija današnja je odluka je suda u Turskoj.

Sud je presudu utemeljio na činjenici da je Aja Sofija vlasništvo Fondacije Fatih Sultan Mehmet i registrovana је da se koristi samo kao džamija. Odluku o dodeli statusa muzeja Svetoj Sofiji doneo je bivši predsednik Mustafa Kemal Ataturk 1934. godine, a u obrazloženju istaknuto je da vlada 1934. godine nije imala ovlašćenja da menja status verske ustanove.

PROČITAJ:  Aja Sofija možda ponovo džamija od 2. jula (dokle više)

Očekuje se da će presuda biti objavljena u Službenom glasniku narednih dana, piše turski Hurriyet.

DODATAK: Turski predsednik Erdogan je proglasio danas Aja Sofiju ponovo džamijom.

Dekret kojim je Erdogan proglasio Aja Sofiju za džamiju
Dekret kojim je Erdogan proglasio Aja Sofiju za džamiju

Da će ova odluka biti doneta bilo je jasno u prethodnim danima kada su turski državnici praktično govorili da je to svršena stvar, a danas u toku dana, ministar finansija i trezora Berat Albairak i ministar pravde Abdulhamit Đul izrazili su svoja očekivanja da će Hagiju Sofiju otvoriti za moljenje muslimana, u odvojenim tvitovima.

Pitanje statusa Aja Sofije pojavilo se kada je Turska 29. maja obeležila 567. godišnjicu osvajanja, čitanjem odlomaka iz svete knjige Muslimana, Kur’ana, unutar zgrade Aja Sofije, o čemu s smo već pisali.

Debata oko statusa Aja Sofije pretvorila u domaći politički spor i izazvala međunarodne kritike od strane verskih i političkih lidera širom sveta.

PROČITAJ:  Istanbul je bio Konstantinopolj

Istanbulskii Vaseljenski patrijarh Vartolomej I, koji se smatra duhovnim vođom pravoslavnih hrišćana, pozvao je ranije ove nedelje Tursku da Svetu Sofiju očuva kao muzej. Vartolomej je tvrdio da će njegno pretvaranje u džamiju „milione hrišćana širom sveta okrenuti protiv islama“.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova 2. jula saopštilo je da građevina iz šestog veka mora ostati otvorena za sve. Grčka je saopštila da je Turska rizikuje da otvori „ogromnu emotivnu pukotinu“ sa hrišćanskim zemljama ako nastavi sa predlogom da se muzej Aja Sofije pretvori u džamija.

Erdogan je 3. jula rekao da je kritika Turske zbog moguće prenamene Aja Sofije iz muzeja u džamiju „napad na turski suverenitet.“

„Odlučni smo da nastavimo da štitimo prava muslimana, vere većine naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vera i religija“, dodao je on na svečanom otvaranju druge džamije u Istanbulu.

PROČITAJ:  Trajekt od Soluna do Izmira počeo sa prevozom

Ranije je Turska saopštila da je „šokirana“ izjavom američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji je pozvai Erdogana da ne nastavlja s planom.

Pompeo je u izjavi rekao da se muzejski status mora zadržati „kao primer [Turske] posvećenosti poštovanju tradicija vere i raznovrsne istorije koja je doprinela Republici Turskoj i obezbediti da ona bude dostupna svima.“

Podsećamo, Aju Sofiju sagradio je rimski car Justinijan u 6. veku kao pravoslavnu patrijaršijsku baziliku u Istočnom rimskom odnosno Vizantijskom carstvu, u kojoj su bili krunisani vizantijski carevi. Kao pravoslavna saborna crkva i sedište Vaseljenskog patrijarha postojala je od izgradnje 537. godine sve do pada Carigrada 1453. kada je pretvorena u džamiju na zahtev sultana Mehmeda Osvajača.

Odmah nakon pada Konstantinopolja, sa Aje Sofije su uklonjena zvona, oltar, srebrni ikonostas visok 15 metara, ikone su prekrivene malterom preko kog su kasnije iscrtani islamski murali i dodata su četiri minareta. Nepunih pet vekova nakon toga, osnivač moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk, odlučio je da se Aja Sofija sekularizuje i pretvori u muzej, koji se danas nalazi pod zaštitom organizacije UNESCO.

PROČITAJ:  Ruski turisti zamenili Crnu Goru za Tajland i Tursku

Ono što je sigurno je da se svet menja i da nikada više neće biti isti, sa pandemijom ili bez nje. Nova normalnost je nenormalnost, rekla bi urednica Daljine.rs.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Марко

Хоће ли бити дозвољено улаз свима или само верницима?
Зна ли се више о томе?