Vesti

Flybe – prva žrtva korona virusa na nebu

Flybe

Zbog korona virusa najveća evropska regionalna avio-kompanija, Flybe, prestala je sa radom 4. marta 2020. godine i proglasila stečaj. Ovaj virus već definitivno, pored ljudskih života, odnosi i živote avio-kompanijama, a pitanje je ko je sledeći.

Zbog sve manje tražnje za letovima uzrokovane korona virusom, mnoge avio-kompanije su otkazale letove ka destinacijama širom Evrope. Posebno je pogođena Italija, a van Evrope to su destinacije ka Kini, Iranu, Tajlandu, Južnoj Koreji i slične. Juče se zbog toga avio-kompanija Flybe obratila vladi Velike Britanije tražeći pomoć od 100 miliona funti kako bi mogao nastaviti poslovanje. Međutim, pomoći od vlade nije bilo, a na sajtu kompanije Flybe objavljen je prekid poslovanja i pokretanje stečajniog postupka.

Nakon što sud sprovede stečajni postupak kompanija Flybe će biti likvidirana, što je potvrđeno i na sajtu Uprave za civilnu avijaciju Velike Britanije (CAA).

Svi letovi kompanije su otkazani, avioni su prizemljei, a desetine hiljada putnika je ostalo bez leta.

Korona virus
Koliki će uticaj korona virusa biti na svetsku ekonomiju znaćemo kada epidemija prođe

Međutim, značaj likvidacije avio-kompanije Flybe ogleda se i u tome što će preko 2.300 zaposlenih ostati bez posla, a veliki broj malih aerodroma unutar Britanije bez saobraćaja – s obzirom na to da je Flybe bila kompanija sa najvećim brojem linija unutar Velike Britanije.

Podsećamo, ukupan kapacitet avio-saobraćaja na globalnom nivou opao je za 26 odsto u odnosu na isti period 2019. godine i perioda pre korona virusa. Avio-kompanija Austrian saopštila je da je pad potražnje za letovima 40 odsto unutar Evrope, a najviše na linijama ka Italiji koja značajno trpi zbog epidemije korona virusa. Pretpostavlja se da će potražnja za letovima zbog straha od Covid-19 virusa još opadati, a konačne rezultete epidemije imaćemo kada ista prođe.

Kolike će dalje posledice korona virusa biti na putovanja još uvek niko ne može da proceni jer je epidemija još uvek u toku. U svakom slučaju, avionski prevoznici trpe ogromnu štetu, a Flybe je prva žrtva korona virusa – na nebu.

 

Naslovna fotografija: Dylan Agbagni

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare