Vesti

Flybe – prva žrtva korona virusa na nebu

Flybe

Zbog korona virusa najveća evropska regionalna avio-kompanija, Flybe, prestala je sa radom 4. marta 2020. godine i proglasila stečaj. Ovaj virus već definitivno, pored ljudskih života, odnosi i živote avio-kompanijama, a pitanje je ko je sledeći.

Zbog sve manje tražnje za letovima uzrokovane korona virusom, mnoge avio-kompanije su otkazale letove ka destinacijama širom Evrope. Posebno je pogođena Italija, a van Evrope to su destinacije ka Kini, Iranu, Tajlandu, Južnoj Koreji i slične. Juče se zbog toga avio-kompanija Flybe obratila vladi Velike Britanije tražeći pomoć od 100 miliona funti kako bi mogao nastaviti poslovanje. Međutim, pomoći od vlade nije bilo, a na sajtu kompanije Flybe objavljen je prekid poslovanja i pokretanje stečajniog postupka.

Nakon što sud sprovede stečajni postupak kompanija Flybe će biti likvidirana, što je potvrđeno i na sajtu Uprave za civilnu avijaciju Velike Britanije (CAA).

Svi letovi kompanije su otkazani, avioni su prizemljei, a desetine hiljada putnika je ostalo bez leta.

Korona virus
Koliki će uticaj korona virusa biti na svetsku ekonomiju znaćemo kada epidemija prođe

Međutim, značaj likvidacije avio-kompanije Flybe ogleda se i u tome što će preko 2.300 zaposlenih ostati bez posla, a veliki broj malih aerodroma unutar Britanije bez saobraćaja – s obzirom na to da je Flybe bila kompanija sa najvećim brojem linija unutar Velike Britanije.

Podsećamo, ukupan kapacitet avio-saobraćaja na globalnom nivou opao je za 26 odsto u odnosu na isti period 2019. godine i perioda pre korona virusa. Avio-kompanija Austrian saopštila je da je pad potražnje za letovima 40 odsto unutar Evrope, a najviše na linijama ka Italiji koja značajno trpi zbog epidemije korona virusa. Pretpostavlja se da će potražnja za letovima zbog straha od Covid-19 virusa još opadati, a konačne rezultete epidemije imaćemo kada ista prođe.

PROČITAJ:  AirBnB upućuje pomoć domaćinima koji trpe gubitke zbog COVID19 virusa

Kolike će dalje posledice korona virusa biti na putovanja još uvek niko ne može da proceni jer je epidemija još uvek u toku. U svakom slučaju, avionski prevoznici trpe ogromnu štetu, a Flybe je prva žrtva korona virusa – na nebu.

 

Naslovna fotografija: Dylan Agbagni

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.