Vesti

Korona virus zbog epidemije preti da uništi avio-saobraćaj

Zbog epidemije korona virusa (Covid-19), pored pada rezervacija i otkazivanja poslovnih putovanja i aranžmana, avio-kompanije beleže značajan pad tražnje za letovima, što će na koncu dovesti do pada zarade u ovom sektoru, a moguće je i da će neke avio-kompanije biti zauvek prizemljene.

Tako je ukupan kapacitet na globalnom nivou opao za 26 odsto u odnosu na isti period 2019. godine i perioda pre korona virusa. Avio-kompanija Austrian saopštila je da je pad potražnje za letovima 40 odsto unutar Evrope, a najviše na linijama ka Italiji koja značajno trpi zbog epidemije korona virusa.

Iz ovih razloga Austrian je otkazao 40 odsto svih letova ka Italiji tokom marta i aprila, što se odnosi na letove iz Beča ka Milanu, Veneciji, Bolonji, Firenci, Rimu i Napulju.

Isto tako, u ovoj autrijskoj avio-kompaniji odlučeno i da se dalje obustave letovi ka Kini, odnosno Pekingu i Šangaju, do 24. aprila. S obzirom na epidemiju korona vorusa u Iranu, letovi do Teherana ostaju pod suspenzijom do 30. aprila 2020. godine.

I druge avio-kompanije koje lete ka Italiji beleže pad broja rezervacija ka ovoj zemlji od 108 odsto. Deluje nemoguće, ali broj rezervacija do destinacija u Italiji je došao do nule, a prethodno rezervisani letovi se otkazuju. Ryanair, low cost avio-kompanija, izdala je saopštenje da letove ka Italiji smanjuje za 25 odsto iz istog razloga od 17. marta do 18. aprila iz poznatog razloga, a zbog „vidno smanjene potražnje“.

U međuvremenu je Air Serbia otkazala, povratni let koji je bio zakazan za 3. mart 2020. od Beograda do Milana i nazad i otkazana su još dva leta do ovog italijanskog grada. Neće biti obavljeni ni letovi koji je AirSerbia prema redu letenja bili planirala za 10. i 17. mart.

Mnoge aviokompanije prijavljuju da imaju i do 50 odsto putnika koji se ne pojave na svojim letovima, ne zbog straha od letenja avionom, već zato što ih prethodno nisu otkazali. Zbog velikog broja otkazanih letova sve je više prizemljenih aviona, a brojni članovi posade se šalju na prinudni odmor.

S obzirom na veoma jaku epidemiju, možda čak i pandemiju korona virusa u Južnoj Koreji, avio-kompanija Korean Air je, zbog rizika od širenja korona virusa, obustavila letove ka velikom broju gradova diljem sveta. Letovi su otkazani scve od 23. aprila i to ka Tel Avivu, Beču, Milanu, Madridu, Barseloni, Zagrebu, Istanbulu, Dubaiju, Moskvi, Vladivostoku, Taškentu, Brizbejnu, kao i prema mnogim američkim gradovima, Kini, Japanu, Tajlandu i praktično celom regionu Indokine.

Iz kompanije eDreams, koja se bavi rezervacijom i prodajom avio-karata, saopštili su da usledio pad rezervacija od ukupno 12 procenata u periodu između 22. i 25. februara za Italiju (pad za 35 procenata) i Kinu (pad od 92%).

Korona virus
Pad broja rezervacija avionskih karata ka Italiji je 108 odsto

Zbog epidemije korona virusa koja je prouzrokovala probleme u avio-saobraćaju, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) zatražila je vanredne mere, odnosno očuvanje slotova od aerodroma. Ova organizacija traži hitnu suspenziju pravila za slotove od obaveznih 80 odsto saobraćaja.

Ovo pravilo znači da avio-kompanije moraju da obave najmanje 80 odsto dogovorenih letova kako bi sačuvale slot. Pri tome, aviokompanije ne mogu da otkažu letove, a sa smanjenom tražnjom zbog epidemije korona virusa, ovo pravilo bi dovelo avio-kompanije u loš položaj.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare