Vesti

Francuska obustavlja sve letove izvan Šengena

Francuska najposećenija zemlja na svetu

Francuska ministarska za transport i životnu sredinu Elizabet Born saopštila je da su ukinuti svi međunarodne letovi van uže Evrope, odnosno država koje nisu u Šengenskom sporazumu.

Avioni koji dolaze izvan zone Šengena neće moći da uđu na teritoriju Francuske, a svi letovi prema destinacijama van Šengena su obustavljeni, piše portal Schengenvisainfo, a prenosi Nova ekonomija.

Ona je poručila građanima Francuske koji su planirali putovanja da to neće biti moguće ovog leta. Born je rekla da sada nije vreme za planiranje letnjih odmora, već za “ukidanje izolacije i postepeni povratak u normalu”. Ona je dodala da je prioritet da se aktivnosti u zemlji nastave od 11. maja.

Preporučujemo  Zeleni sertifikat iz Srbije od danas priznaje EU: Da li se priznaju sve vakcine?

“Suočavamo se sa zdravstvenom situacijom koja se menja. Ali jasno možemo videti da je ne bi bilo razumno putovati u julu… kada ne znamo će biti epidemije”, rekla je Born, ali nije iznela detalje o očekivanjima za letnji period.

Ranije je francuska Vlada saopštila da će granične kontrole biti na snazi sedam meseci, za razliku od produžetka takve mere od 20 dana, koji je uvela većina zemalja u zoni Šengena.

Prema Evropskoj komisiji, koju zemlje članice EU moraju obavestiti o ponovnom uvođenju granične kontrole, Francuska je proširila kontrolu i na unutrašnje granice, koja će trajati do 31. oktobra.

Preporučujemo  Posete muzejima u Srbiji tokom pandemije prepolovljene

Odluka o tome doneta je nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao lidere EU zbog jednostranog uvođenja privremene kontrole unutrašnjih granica krajem marta, upozoravajući da to može značiti kraj Šengenske zone.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.