Vesti

Francuska planira zabranu iznajmljivanja loše izolovanog smeštaja

Energetska efikasnost

Neizolovani smeštaj uskoro neće smeti da bude izlistan na platformama za kratkoročno iznajmljivanje poput AirBnB i Booking-a u Francuskoj.

PROČITAJ:  Održivi turizam i prepreke za rast

Kada 1. januara 2023. godine u Francuskoj sutpe na snagu novi zakoni koji uređuju oblast klime i zaštite životne sredine vlasnicima nekretnina biće zabranjeno njihovo dugoročno iznajmljivanje ukoliko se radi o energetski neefikasnim nekretninama. Ova tzv. energetska cedila od kuća i stanova označeni su oznakom G na skali energetske efikasnosti.

Cilj francuske vlade je da zabrani i kratkoročno iznajmljivanje neizolovanih stanova i kuća kako vlasnici ne bi mogli da fingiraju dugoročni zakup kroz kratkoročni najam koji se obnavlja.

„Ne dolazi u obzir da se dozvoli skrivanje iza zabrane iznajmljivanja [takvih stanova] pretvaranjem rezidencija u namešten turistički smeštaj“, rekao je pomoćnik resornog ministra, Olivije Klajn. „Moramo da radimo po istim pravilima“, dodao je.

Francuski zakon o klimi cilja na loše izolovane stanove jer oni izazivaju povećanu potrošnju energije zato što stanari pokušavaju da dodatno zagreju prostor. Tako će do 2034. godine svi slabo izolovani stanovi i kuće — sa oznakom E, F i G — postepeno će biti zabranjeni za davanje u dugoročni zakup.

Ijan Brosat, zamenik gradonačelnice Pariza Ane Idalgo, zadužen za za stambena pitanja pozdravio je izjave ministra i rekao da „mesecima upozoravaju na ovaj skandal“, misleći na propust u zakonu. Airbnb, najveća platforma za kratkoročni zakup, najavio je u oktobru da će investirati milion evra samo u Francuskoj kako bi podstakao i podržao planove za energetsku obnovu svojih klijenata odnosno domaćina koji oglašavaju svoje stambene jedinice na njihovoj platformi.

PROČITAJ:  Zašto je zabranjeno ronjenje sa belim ajkulama u Meksiku

Klajn je takođe nagovestio da će vlada razmotriti poreske promene u vezi iznajmljivanja turističkog smeštaja: „Mora biti više pravde u fiskalnim odnosima između nameštenog turističkog smeštaja u poređenju sa klasičnim neturističkim nameštenim smeštajem. Radimo na tome“, rekao je on.

Ukoliko posedujete neizolovani smeštaj vreme je da se pripremite na vreme.

PROČITAJ:  Austrija planira proširenje železničke mreže do 2040. godine

Izvor: STR

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare