Vesti

Francuska planira zabranu iznajmljivanja loše izolovanog smeštaja

Energetska efikasnost

Loše izolovani smeštaji u Francuskoj uskoro neće smeti da budu izlistani na platformama za kratkoročno iznajmljivanje poput AirBnB i Booking-a.

PROČITAJ:  Airbnb kritikovan jer ohrabruje goste da šalju donacije domaćinima

Kada 1. januara 2023. godine u Francuskoj sutpe na snagu novi zakoni koji uređuju oblast klime i zaštite životne sredine vlasnicima nekretnina biće zabranjeno njihovo dugoročno iznajmljivanje ukoliko se radi o energetski neefikasnim nekretninama. Ova tzv. energetska cedila od kuća i stanova označeni su oznakom G na skali energetske efikasnosti.

Cilj francuske vlade je da zabrani i kratkoročno iznajmljivanje neizolovanih stanova i kuća kako vlasnici ne bi mogli da fingiraju dugoročni zakup kroz kratkoročni najam koji se obnavlja.

“Ne dolazi u obzir da se dozvoli skrivanje iza zabrane iznajmljivanja [takvih stanova] pretvaranjem rezidencija u namešten turistički smeštaj”, rekao je pomoćnik resornog ministra, Olivije Klajn. “Moramo da radimo po istim pravilima”, dodao je.

Francuski zakon o klimi cilja na loše izolovane stanove jer oni izazivaju povećanu potrošnju energije zato što stanari pokušavaju da dodatno zagreju prostor. Tako će do 2034. godine svi slabo izolovani stanovi i kuće — sa oznakom E, F i G — postepeno će biti zabranjeni za davanje u dugoročni zakup.

Ijan Brosat, zamenik gradonačelnice Pariza Ane Idalgo, zadužen za za stambena pitanja pozdravio je izjave ministra i rekao da “mesecima upozoravaju na ovaj skandal”, misleći na propust u zakonu. Airbnb, najveća platforma za kratkoročni zakup, najavio je u oktobru da će investirati milion evra samo u Francuskoj kako bi podstakao i podržao planove za energetsku obnovu svojih klijenata odnosno domaćina koji oglašavaju svoje stambene jedinice na njihovoj platformi.

PROČITAJ:  Ubijanje Homolja: Cijanid za zlato

Klajn je takođe nagovestio da će vlada razmotriti poreske promene u vezi iznajmljivanja turističkog smeštaja: “Mora biti više pravde u fiskalnim odnosima između nameštenog turističkog smeštaja u poređenju sa klasičnim neturističkim nameštenim smeštajem. Radimo na tome”, rekao je on.

Izvor: STR

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.