Vesti

Fruška gora: Počela naplata ulaza u Nacionalni park za ovu sezonu, ovo su cene

Fruška gora

Poseta Fruškoj gori naplaćivaće se ove sezone i pešacima i motornim vozilima. Ova naknada je uvedena zbog korišćenja zaštićenog prostora Nacionalnog parka Fruška gora koji pokriva oko 26 hiljada hektara na teritoriji pet opština u Vojvodini. Fruška gora je dom za oko 1.500 vrsta biljaka, oko 500 vrsta gljiva, 280 vrsta ptica i drugih kičmenjaka.

Ukoliko želite da posetite Nacionalni park Fruška gora ove godine, kao posetilac pešak moraćete da izdvojite 101 dinar, dok će naknada za vozača motornog vozila ili motorcikla iznositi 303 dinara.

Ako posetilac želi da plati godišnju kartu za posetu Fruškoj gori, bez motornog vozila treba da plati 600 dinara, dok je godišnja karta za posetu ovom nacionalnom parku automobilom 1.200 dinara. Sa godišnjom kartom moguć je neograničen broj poseta.

PROČITAJ:  Održivi turizam i prepreke za rast

Ulaz u Naconalni park Fruška gora će se naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne na celoj Fruškoj gori kao geografskom pojmu. To znači da će delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, biti bez naplate.

Svi koji žive unutar Nacionalnog parka su izuzeti iz plaćanja naknade, a Planinarska društva i organizacije iz Planinarskog saveza Srbije obavešteni su o ovoj odluci i dužni su da dostave plan akcija za 2020. godinu, kako bi takođe bili izuzeti od naplate.

PROČITAJ:  Unapređenje biodiverziteta u zaštićenim područjima Srbije

Naknada za korišćenje zaštićenog područja Fruške gore naplaćuje se od 1. januara prošle godine na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, Odluke o naknadama iz 2018. godine i Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora iz 2019. godine, a zakonom su propisane i kazne za one koji ne plate naknade i kreću od 5.000 do 50.000 dinara za građane.

Gde se mogu kupiti karte za ulazak na Frušku goru

Sredstva od kupljenih karata, odnosno naknada za korišćenje NP Fruška gora, kažu, uplaćivaće na namenski račun i koristiće se za zaštitu i unapređenje zaštićenog područja, uređenje i revitalizaciju izletišta, staza i izletničkog mobilijara.

  • Informativni centar na Iriškom vencu
  • RJ Sremska Kamenica (Paragovo)
  • RJ Beočin (Beočin)
  • RJ Vrdnik (Vrdnik)
  • RJ Ležimir (Ležimir)
  • RJ Erdevik (Erdevik)

Podsećamo, Nacionalni park Fruška gora je na tenderu dodelio 120 miliona dinara ovogodišnju seču šuma unutar parka. Ukoliko se uzme u obzir da je samo 3 odsto šuma na Fruškoj gori strogo zaštićeno od seče, to znači da je moguće poseći 97 odsto stabala u okviru ovog zaštićenog područja, što na koncu postavlja pitanje da li plaćanjem ulaznice za posetu Nacionalnom parku građani plaćaju i seču drveća u njemu, odnosno nestajanje šuma, ili novac služi za njegovu zaštitu.

PROČITAJ:  Putovanja tokom leta će biti sve manje

Naslovna fotografija: Goran Vučićević

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare