Vesti

Golubac dobija Narodni muzej

Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac

Golubac će dobiti Narodni muzej saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne servise (UNOPS).

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji objekta u centru opštine kako bi se obezbedio prostor za Narodni muzej koji se vrše uz podršku Evropske unije.

PROČITAJ:  Istočna Srbija u domaćim filmovima i serijama

Bespovratna sredstva Evropske unije od više od 170.000 evra obezbeđena su posredstvom EU Pro Plus programa koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a u realizaciji projekta sa 30.081 evra učestvuju i opština Golubac i Vlada Republike Srbije.

Radovi na prenameni objekta u Narodni muzej uključuju rekonstrukciju zgrade i sanaciju fasade, zamenu krova i prozora kao i vodovodnih i kanalizacionih cevi, sređivanje unutrašnjih podova, plafona i krečenje.

Golubac je poznat po istoimenoj Golubačkoj tvrđavi, smeštenoj 4 km nizvodno Dunavom od grada. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, a pored tvrđave, u samom gradu se nalaze Crkva Svetog Nikole u Golupcu i Zgrada u Ul. Veljka Dugoševića 110 u Golupcu kao kulturna dobra od velikog značaja.

Srbija
Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac

Podsećamo, Golubačka tvrđava je 30. marta 2019. godine otvorena za posetioce i to nakon nekoliko godina rekonstrukcije takođe novcem iz fondova Evropske unije. Rok za završetak radova na Gulubačkoj tvrđavi bio je novembar 2018. godine, ali je probijen za nekoliko meseci.

PROČITAJ:  Planina Vidlič dobila panoramski dvogled

Izvor: Fonet, naslovna fotografija: Golubac, Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare