Vesti

Golubac dobija Narodni muzej

Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac

Golubac će dobiti Narodni muzej saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne servise (UNOPS).

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji objekta u centru opštine kako bi se obezbedio prostor za Narodni muzej koji se vrše uz podršku Evropske unije.

Bespovratna sredstva Evropske unije od više od 170.000 evra obezbeđena su posredstvom EU Pro Plus programa koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a u realizaciji projekta sa 30.081 evra učestvuju i opština Golubac i Vlada Republike Srbije.

Radovi na prenameni objekta u Narodni muzej uključuju rekonstrukciju zgrade i sanaciju fasade, zamenu krova i prozora kao i vodovodnih i kanalizacionih cevi, sređivanje unutrašnjih podova, plafona i krečenje.

Golubac je poznat po istoimenoj Golubačkoj tvrđavi, smeštenoj 4 km nizvodno Dunavom od grada. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, a pored tvrđave, u samom gradu se nalaze Crkva Svetog Nikole u Golupcu i Zgrada u Ul. Veljka Dugoševića 110 u Golupcu kao kulturna dobra od velikog značaja.

Srbija
Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac

Podsećamo, Golubačka tvrđava je 30. marta 2019. godine otvorena za posetioce i to nakon nekoliko godina rekonstrukcije takođe novcem iz fondova Evropske unije. Rok za završetak radova na Gulubačkoj tvrđavi bio je novembar 2018. godine, ali je probijen za nekoliko meseci.

Izvor: Fonet, naslovna fotografija: Golubac, Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare