Srbija Vesti

Golubačka tvrđava je otvorena za posetioce, ovo su cene ulaznica

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava se od 30. marta konačno otvara za posetioce i to nakon nekoliko godina rekonstrukcije novcem iz EU fondova. Ulazak u tvrđavu Golubački grad plaćaju svi posetioci, a cene zavise od zone za koju je ulaznica kupljena.

Prostorna kulturno-istorijska i prirodna celina Tvrđava Golubački grad je jedinstvena i nedeljiva funkcionalna celina prirodnih (rezervat prirode Golubački grad) i stvorenih resursa (srednjevekovna tvrđava i arheološka nalazišta pored same tvrđave) i spomenik kulture od izuzetnog značaja koji se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Golubačka tvrđava je spomenik kulturnog nasleđa ne samo za područje Donjeg podunavlja i Republiku Srbiju, već i za Evropu i predstavlja osnovu evropske kulturne raznolikosti. Najznačajniji i najobimniji projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave predviđen je Programom „Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Republici Srbiji“, koji se najvećim delom finansira sredstavima EU iz Nacionalnog programa za Republiku Srbiju iz 2011. i 2016. godine, u ukupnom iznosu od oko 9 miliona evra. Republika Austrija je obezbedila jedan deo sredstava, dok Austrijska razvojna agencija upravlja sredstvima EU.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Rok za završetak radova na Golubačkoj tvrđavi bio je novembar 2018. godine, te je nakon nekoliko godina rekonstrukcije zvanično otvaranje predviđeno za 30. mart 2019. godine.

Tvrđava Golubački grad je, zarad bezbednosti posetilaca, podeljena na četiri zone – zelenu, plavu, crvenu i crnu, u koje će se ulaziti samostalno ili uz pomoć vodiča.Booking.com

Zelena zona tvrđave Golubac

Zelena zona je dostupna svim kategorijama turista i obuhvata tri kule i Palatu. U Palati je smeštena digitalna prezentacija kompletne Tvrđave i u njoj se odvijaju prezentacije vodiča. Palata je dostupna i osobama sa inviliditetom odnosno osobama koje se kreću uz pomoć ili u kolicima. Kule nisu dostupne osobama koje se kreću uz pomoć kolica. U Ulaznoj kuli ili kuli 8, na sva tri sprata smeštena je izložba posvećena vitezovima. U Zelenu zonu mogu da uđu maloletna lica (deca) samo u pratnji roditelja. Za grupne posete obavezan je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad.

Cene ulaznica za zelenu zonu trvđave Golubac iznose za pojedinačnu ulaznicu, 600 dinara i uz nju je uključen i parking. Za školske ekskurzije pojedinačna ulaznica je 150 dinara i obuhvata samo ulaz u Palatu. Deca do 12 do 18 godina ulaznicu će plaćati 120 dinara, a penzioneri 300 dinara. Međutim, cena za penzionere važi samo ako su članovi nekog registrovanog udruženja penzionera, što je više nego nesvakidašnje rešenje s obzirom na to da se ovaj status stiče u skladu sa Zakonom.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Grupna ulaznica podrazumeva više od 10 posetilaca i košta 450 dinara uz obavezu vodiča.

Golubačka tvrđava
Golubački grad-tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava, u opštini Golubac, na ulazu u područje Nacionalnog parka „Đerdap”. Ulazna kapija tvrđave predstavlja i glavni ulaznu tačku u nacionalni park za zapadne strane, a istočno od bedema tvrđave se nalazi strogi prirodni rezervat „Golubački grad”. Foto: Erik Cleves Kristensen / Wikipedia

Plava zona Golubačke tvrđave

Plava zona je „srednje teška zona“ i nije otvorena za samostalne posete turista već je dostupna samo uz pratnju posebnih pratilaca. Staza zahteva viši nivo fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.

Crvena zona u Golupcu

Crvena zona je „teška zona“ i nije otvorena za samostalne posete turista već je, kao i plava zona, dostupna samo uz pratnju posebnih pratilaca, odnosno zaposlenih u Kompleksu. Staza zahteva veoma visok nivo fizičke spremnosti posetilaca i na njoj mogu da borave u isto vreme samo grupe do 5 posetilaca. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Crna zona Golubačke tvrđave

Crna zona Golubačke tvrđave je „izuzetno teška zona“ i nije otvorena za samostalne posete turista već je dostupna samo uz pratnju posebnih vodiča. Staza zahteva najviši nivo fizičke spremnosti posetilaca i njome može da se kreće samo po jedan posetilac u pratnji pratioca iz Kompleksa. Zona nije preporučljiva osobama sa srčanim slabostima. Ulazak i poseta ovoj zoni je zabranjena maloletnim licima. Cena pojedinačne ulaznice je 1200 dinara. Ulaznica za ovu zonu omogućava i ulazak u plavu zonu.

Inače, za Golubac se ne zna se kada osnovan i ko ga je podigao. Prvi put se pominje u istorijskim izvorima 1335. godine kao tvrđava sa ugarskom posadom. Grad je kroz istoriju nazivan Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik, a u svakom je izvorna reč golub. Golubačka tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Tako, osim same Golubačke tvrđave, posetioci mogu da vide arheološki park u kojem se nalaze tursko kupatilo iz 15. veka i rimska kuća iz 3. veka nove ere. Tu su i kutak za posmatranje ptica, uz panoramski pogled na Dunav i tvrđavu. Može se obići i vizitorski centar, u kojem se nalaze sala za prezentacije i info desk-suvenirnica. Parking za motocikle i automobile je 100 dinara, a za kombi-vozila 300 dinara.

Treba istaći da se u Tvrđavi Golubački grad naplaćuje i fotografisanje, o čemu smo ranije pisali.

Radno vreme Tvrđave Golubac

Ukoliko želite da posetite Tvrđavu Golubački grad znajte da je otvorena svakim danom osim ponedeljkom. Radno vreme zavisi od sezone tako da u januaru i februaru radi od 10 ujutro do tri popodne. U martu će tvrđava biti otvorena od 10 do 16 časova, od aprila do kraja avgusta se radno vreme produžava do 19 časova, dok od septembra radi do 18 časova. U oktobru Kompleks je otvoren do 17 časova, u novembru do 16 časova, a u decembru, kao i u januaru i februaru, posete su moguće do 15 časova.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Grupne posete Golupcu uz turu sa službenim vodičem koštaju 200 dinara po osobi i moraju najaviti jedan dan unapred i to putem telefona 012/638 798 i 012/638 794 ili na e-mail: info@tvrdjavagolubackigrad.rs.Booking.com

Naslovna fotografija: Boris Dimitrov / Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srdjan

Osoblje ko palo s marsa, bez osmeha, bez ljubaznosti. Espreso nikad gori, ko znoj od crnca a kosta 200 din. Nigde u Srbiji nisam toliko platio espreso. Naplacivanje parkinga posebna prica, cist bezobrazluk. Ko da daju nesto besplatno unutra pa da naplate makar parking. A paketi sa cenama cista pljacka. Podelili kule ko da su posebne tvrdjave pa ako hoces ovu kulu onda ovolko a ako hices i ovu onda daj jos malo itd. Jbt napravite jednu cenu i dajte ljudima da vide celu tvrdjavu, sta se seljacite.
Steta, lepo uredjeno i renovirano ali menadzment moroni..

dragan

Sve receno, bravo !

Dina

Zašto se naplaćuje ulazak? Ni Kalemegdan ne plaćamo, na šta ovo liči.. i to cena nimalo nije povoljna ni simbolična, pa još i ograničeno radno vreme?! Nečuveno i besmisieno!

denko

ODUSTAO SAM OD ULASKA U KONPLEKS KADA SAM SVATIO KOJE PONIZENJE TREBA DA DOZIVIM DA BI USAO ,A O CENI KARATA NE TREBA MNOGO KOMENTARISATI CIST LOPOVLUK I ZA TE PARE MOZETE ODVESTI PORODICU NA KOPLETAN RUCAK U DOBROM RESTORANU.

Marko

Unakazili su tvrdjavu sa ovim krovovima i staklenikom pored. O placanju karata po kulama i cenama parkinga necu ni da diskutujem. Cist promasaj!

Natalija

Juče smo moj suprug i ja drugi put probali da uđemo uGolubačku tvrđavu i ovog puta smo uspeli. Ali nismo morali ni toliko da se trudimo.
Dakle, sve što se ovde nudi nije vredno cene ulaznice. Ali, hajde ok, plaćali smo i manje vredne stvari.

Jjer bezobrazluk osoblja je neverovatan. Počevši od džibera koji sprovode automobile na parking, preko prodavačica suvenira, do momaka u kafe baru koji su naprosto spektakutarno bezobrazni! Srbijo, ne idi ovde, prepusti to Kinezima i sličnim neznalicama!
Jedino su pristojni momci koji su vodiči!
Iskra, loše si osoblje izabrala!!!
Natalija