Vesti

Građani Srbije od 15. juna mogu da putuju u Crnu Goru, možda

Većina naših sagovornika je na pitanje o bizarnim mestima prvo pomenulo Budvu, ali su se ipak na kraju odlučili i za druge besmislene destinacije, što je čudno jer na fotografiji izgleda baš lepo

Da li će građani Srbije moći da putuju u Crnu Goru od 15. juna znaće se uskoro. Naime, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore Vesna Miranović izjavila je da će struka odlučiti da li će dozvoliti da srpski držvaljani ulaze u Crnu Goru i to na osnovu odgovora koje će dobiti od srpskih kolega, prenosi agencija Beta.

Nakon što je Srbija objavila da je u jednom danu izlečeno više od 4.000 obolelih od kovida-19 Institut za javno zdravlje tražio je pojašnjenje od kolega iz Srbije.

„Kakvu su metodologiju primenili, šta se to promenilo tokom noći, koja su objašnjenja u pitanju, to ćemo videti. Ne bavimo se politikom, nas interesuje naša država“, rekla je Miranović za TV Vijesti.

Neobično u ovoj priči je to što su, kako je rekla Miranović, u Srbiji prethodno testirali dva puta, a sada jednom.

PROČITAJ:  Smanjena cena rominga između Srbije i EU

„Institut za javno zdravlje Crne Gore doneo je određene protokole po kojima smo se vodili, gde je pacijent od trenutka otkako nije imao simptome dva puta testiran, i test je trebalo da bude negativan, i to se odlično pokazalo. Bili smo potpuno bezbedni. Koji je princip Srbija preduzela, videćemo. Nas isključivo interesuje naša država“, rekla je Miranović.

Ona je dodala da ne bi razmatrala političke izjave.

„Razmatramo rizik koji stanovništvo Crne Gore može da istrpi, ne posmatramo zemlju posebno. Rizik mora da bude na najnižem nivou. Nema potrebe da se raspravljamo jedni sa drugima“, rekla je Miranović.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata državi koja, kako je kazao, nema rezultate, niti adekvatno znanje o koronavirusu.

PROČITAJ:  Plaćanje putarine u Crnoj Gori srpskim TAG uređajem

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovorio mu je da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla „neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije“.

Državljani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru iako prema poslednjim podacima ima manje od 25 obolelih na 100.000 stanovnika. Crna Gora dozvoljava ulazak građanima 131 države koje ispunjavaju te epidemiološke uslove.

Tivat, Crna Gora
Na pjenu od korone

Ulazak iz Srbije u Crnu Goru za sada je moguć jedino crnogorskim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, ali uz 14 dana samoizolacije ili karantina.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Kako je agenciji Beta nezvanično rečeno u Vladi Crne Gore, državljani Srbije će naverovatnije od ponedeljka 15. juna moći da uđu u Crnu Goru nakon što odluku o tome donese Nacionalno koordinaciono telo koje sednice održava petkom. Nakon što se većina odluka donese petkom, one počnu da se primenjuju ponedeljkom.

Izvor: Beta

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare