Vesti

Teslin toranj na Zlatiboru: Još jedan toranj pa nek’ ide život

Teslin toranj na Zlatiboru

Teslin toranj na Zlatiboru će verovatno uskoro biti izgrađen. Naime, Opština Čajetina će sa Naučno-obrazovnom fondacijom “Teslanium” potpisati memorandum o razumevanju, zarad realizacije projekta izgradnje Internacionalnog naučno-obrazovnog centra “Teslin toranj Zlatibor”.

Kako se navodi, ovaj projekat je namenjen mladima iz cele Srbije i regiona, a zašto baš mladima nije navedeno. Ono što jeste navedeno je da će projekat izgradnje Teslinog tornja na Zlatiboru i pratećih sadržaja upotpotpuniti turističku ponudu Zapadne Srbije.

Teslin toranj na Zlatiboru, za razliku od planiranog Teslinog tornja na Rtnju, već zvuči primereno ambijentu, pogotovo ako se uzme u obzir estetika ove nekadašnje planine.

Preporučujemo  Teslin toranj na planini Rtanj: Sumrak prirode i svesti

Tako, na Zlatiboru već postoje razni – nazovimo ih sadržajima – kao što su Kaubojsko selo ili Dino park. Iako ni jedno ni drugo nemaju veze sa Zlatiborom, tradicijom ili prirodom, Dino park zapravo ima veze sa Teslom, s obzirom na to da je privredno društvo Dino park Zatibor doo osnivač Naučno-obrazovne fondacije “Teslanium”.

Ovaj projekat, za razliku od nekih drugih, za sada ne navodi nikakvu mističnost oko lika i dela Tesle, niti se pominju prolasci kroz dimenzije, putovanja kroz vreme i slično – što pozdravljamo, već, kako se čini, za cilj ima da bude puka turistička atrakcija, kao dinosaurusi i kauboji.

Nikola Tesla kao brend, Teslin toranj kao turizam

Ko ne zna, Nikola Tesla bio je srpski i američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom, a najznačajniji pronalasci su mu polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Pored toga, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala. Ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka, a umro siromašan i u dugovima. Međutim, danas je postao brend koji svojata mnogo pojedinaca, kompanija i udruženja radi sticanja ekonomske dobiti.

Zlatibor, jun 2020. godine, foto: Jovana Babić
Zlatibor centar, jun 2020. godine, foto: Jovana Babić

Pored navedenog, Nikola Tesla ima veze sa Zlatiborom koliko i sa planinom Rtanj, dakle nikakve, iako je u saopštenju navedeno da je u Užicu 1900. godine, na reci Đetinji, podignuta prva hidrocentrala u Evropi, a druga na svetu i to sa Teslinim sistemom višefaznih struja.

Netaknuta priroda Zlatibora, foto: Jovana Babić
Netaknuta priroda Zlatibora (nema veze sa Teslinim tornjem), foto: Jovana Babić

Zlatibor kao betonska oaza pod zaštitom

Kada uzmemo u obzir da Zlatibor trenutno izgleda kao da je na njega bačena urbanističko-arhitektonska bomba, i da skoro da ne postoji hotel koji se ne nadograđuje, kao da sve već ne vrvi od na stotine novih apartmana i stambenih zgrada, za koje se čak i meštani pitaju čemu služe i ko će to tačno u tolikom broju boraviti u njima, možemo samo da se zapitamo šta li bi se sve tek dešavalo na Zlatiboru da 2017. godine nije proglašen za park prirode i time stavljen pod zaštitu.

Preporučujemo  Zašto se Srbi plaše prirode?

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Jedan komentar

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.