Vesti

Teslin toranj na Zlatiboru: Još jedan toranj pa nek’ ide život

Teslin toranj na Zlatiboru

Teslin toranj na Zlatiboru će verovatno uskoro biti izgrađen. Naime, Opština Čajetina će sa Naučno-obrazovnom fondacijom „Teslanium“ potpisati memorandum o razumevanju, zarad realizacije projekta izgradnje Internacionalnog naučno-obrazovnog centra „Teslin toranj Zlatibor“.

Kako se navodi, ovaj projekat je namenjen mladima iz cele Srbije i regiona, a zašto baš mladima nije navedeno. Ono što jeste navedeno je da će projekat izgradnje Teslinog tornja na Zlatiboru i pratećih sadržaja upotpotpuniti turističku ponudu Zapadne Srbije.

Teslin toranj na Zlatiboru, za razliku od planiranog Teslinog tornja na Rtnju, već zvuči primereno ambijentu, pogotovo ako se uzme u obzir estetika ove nekadašnje planine.

PROČITAJ:  Teslin toranj na planini Rtanj: Sumrak prirode i svesti

Tako, na Zlatiboru već postoje razni – nazovimo ih sadržajima – kao što su Kaubojsko selo ili Dino park. Iako ni jedno ni drugo nemaju veze sa Zlatiborom, tradicijom ili prirodom, Dino park zapravo ima veze sa Teslom, s obzirom na to da je privredno društvo Dino park Zatibor doo osnivač Naučno-obrazovne fondacije „Teslanium“.

Ovaj projekat, za razliku od nekih drugih, za sada ne navodi nikakvu mističnost oko lika i dela Tesle, niti se pominju prolasci kroz dimenzije, putovanja kroz vreme i slično – što pozdravljamo, već, kako se čini, za cilj ima da bude puka turistička atrakcija, kao dinosaurusi i kauboji.

Nikola Tesla kao brend, Teslin toranj kao turizam

Ko ne zna, Nikola Tesla bio je srpski i američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom, a najznačajniji pronalasci su mu polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Pored toga, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala. Ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka, a umro siromašan i u dugovima. Međutim, danas je postao brend koji svojata mnogo pojedinaca, kompanija i udruženja radi sticanja ekonomske dobiti.

Zlatibor, jun 2020. godine, foto: Jovana Babić
Zlatibor centar, jun 2020. godine, foto: Jovana Babić

Pored navedenog, Nikola Tesla ima veze sa Zlatiborom koliko i sa planinom Rtanj, dakle nikakve, iako je u saopštenju navedeno da je u Užicu 1900. godine, na reci Đetinji, podignuta prva hidrocentrala u Evropi, a druga na svetu i to sa Teslinim sistemom višefaznih struja.

Netaknuta priroda Zlatibora, foto: Jovana Babić
Netaknuta priroda Zlatibora (nema veze sa Teslinim tornjem), foto: Jovana Babić

Zlatibor kao betonska oaza pod zaštitom

Kada uzmemo u obzir da Zlatibor trenutno izgleda kao da je na njega bačena urbanističko-arhitektonska bomba, i da skoro da ne postoji hotel koji se ne nadograđuje, kao da sve već ne vrvi od na stotine novih apartmana i stambenih zgrada, za koje se čak i meštani pitaju čemu služe i ko će to tačno u tolikom broju boraviti u njima, možemo samo da se zapitamo šta li bi se sve tek dešavalo na Zlatiboru da 2017. godine nije proglašen za park prirode i time stavljen pod zaštitu.

PROČITAJ:  Zašto se Srbi plaše prirode?

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radoš

Bogu zaplakati