Vesti

Granični prelaz Sot između Srbije i Hrvatske je otvoren

Granični prelaz Sot

Novoizgrađeni granični prelaz Sot na granici Srbije sa Hrvatskom je otvoren. Ovaj prelaz će značajno rasteretiti velike granične prelaze poput Batovaca i Šida, pogotovo u vreme velikih gužvi tokom sezone.

Međunarodni granični prelaz Sot, jedan od 9 prelaza između Republike Srbije i Republike Hrvatske, nalazi se kod Šida u Sremskom okrugu i pored graničnih prelaza Ljuba i Neštin koji su u neposr ednoj blizini, predstavlja jednu od alternativa za putovanje između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

Pored putničkih vozila, ovaj prelaz predviđen je i za autobuse i prazne kamione koji cirkulišu između Srbije i Hrvatske, a samo tokom prošle godine preko tog prelaza prešlo je 40.000 praznih kamiona i oko 350.000 putnika.

U okviru novog graničnog prelaza sada se nalaze se po dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, kao i promet praznih kamiona koji ovde znatno brže mogu da pređu granicu sa susednom Hrvatskom.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija su u skladu sa strateškim opredeljenjem da se posebna pažnja posveti kako tehnološkoj, tako i infrastrukturnoj modernizaciji carinske službe, prepoznali inicijativu Uprave carina da postojeće kapacitete na graničnom prelazu Sot treba što pre unaprediti. Zahvaljujući tome iz budžeta Republike je izdvojeno oko 150 miliona dinara bez PDV, kako bi ovaj prelaz mogao da zadovolji potrebe sve većeg prometa vozila i putnika.

Kako je prelaz Sot pre svega namenjen putnicima, njegova modernizacija će boljitak najpre doneti njima, jer će uticati na brzinu i kvalitet putovanja između dve susedne zemlje. Lokalnom stanovništvu biće olakšano svakodnevno funkcionisanje, dok će za službenike carine i policije otvaranje novoizgrađenog prelaza značiti bitno poboljšanje uslova rada.

U saopštenju Uprave carina Republike Srbije navodi se da je granični prelaz Sot izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje prometa i efikasan rad graničnih službi.

Izgradnja novog prelaza Sot završena je nakon 18 meseci, a za to vreme, stari prelaz bio je privremeno izmešten nedaleko od novog.

Granični prelaz Sot, koji će raditi 24 sata, otvoren je u prisustvu upravnika carinarnice Novi Sad Milana Mićina i zamenika načelnika Uprave granične policije Nebojše Purića, kao i zaposlenih carinskih i policijskih službenika.

Dok na graničnom prelazu Sot ne prorade kamere pogledajte kamere Batrovci i druge granične prelaze sa Hrvatskom.

PROČITAJ:  Kamere Batrovci uživo i drugi granični prelazi sa Hrvatskom

Naslovna fotografija: Uprava carine Republike Srbije

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare